My Left Foot: The Story of Christy Brown (Sol Ayağım)

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 51

TÜR: Biyografi, Dram. SÜRE: 103 Dk. ÜLKE: İrlanda. YAPIM YILI: 1989. imdb: 7,9. rottentomatoes: %97.

Gerçek bir hayat hikâyesini konu alan Sol Ayağım, konusu, anlatımı, Day-Lewis’in muhteşem oyunculuğu ve her şey bir yana, konunun yaşanmış olmasıyla, nefis bir biyografik drama filmi.

Filmde Mr. Brown’ın, Christy’i omzuna alıp, bardan içeri girer girmez, “bu oğlum Christy Brown ve o bir dahi” diye sevinçten haykırdığı sahne nefis.

Konu

Doğuştan beyin felçli olan ve sadece sol ayağını kontrol edebilen, İrlandalı fakir bir ailenin çocuğu Christy Brown’un (Hugh O’Conor / Daniel Day-Lewis), en büyük destekçisi annesi Mrs. Brown’dır (Brenda Fricker). Christy, bir gün sol ayağı ile yerde duran tebeşiri alır ve bir şeyler çizmeye başlar. Tüm ailenin heyecanlanmasını sağlayan bu gelişme, çizilen şeyleri anlamamaları üzerine kaybolacaktır.

Hakkında

Christy Brown’un hayatını anlattığı aynı adlı kitaptan, Shane Connaughton ve Jim Sheridan tarafından uyarlanan Sol Ayağım’ın yönetmen koltuğunda Jim Sheridan oturuyor.

Filmdeki performanslarıyla, Daniel Day-Lewis, Oscar ve BAFTA’da En İyi Erkek Oyuncu, Brenda Fricker, Oscar’da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve Ray McAnally, BAFTA’da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi oldular.

Day-Lewis, Oscar ve BAFTA dâhil, toplam 5 farklı ödül töreninde En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazandı.

Film, rottentomatoes’da %97 taze olarak değerlendiriliyor.

600 bin pound bütçesi olan yapım, 15 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Daniel Day-Lewis, kendini Christy Brown rolüne o kadar çok kaptırdı ve rolü gerçek hayatında yaşamaya başladı ki, tekerlekli sandalyede öne doğru eğilirken düşerek 2 kaburga kemiğini kırdı. Rolden çıkmayı sürekli olarak reddetti. Bu nedenle setin kantininde yemeğini diğerlerinin yardımıyla yedi. Hatta seti ziyaret eden menajerinin tüm ısrarlarına rağmen rolden çıkmayı reddettiği için, menajer sinirlenerek seti terk etti.

Daniel Day-Lewis, sağ ayağını daha iyi kullanabildiği içini birçok sahnenin çekiminde ayna kullanıldı.

Sol Ayağım, Amerikan dergisi Entertainment Weekly tarafından A+ olarak derecelendirilen tek film.

Sol Ayağım’ın Amerikalı yayıncısı Miramax, Akademi’nin ilgisini çekebilmek adına 3’den fazla kez tanıtım kampanyası düzenledi.

Day-Lewis, rolüne hazırlanmak için Christy Brown’ın mezun olduğu Dublin’de çok fazla zaman geçirdi. Bir sonraki gelişinde yanından Oscar ödülü de vardı.

Dip Not: 17 Ekim 2011’de yayımlandı, 3 Mart 2015’de güncellendi.

“My Left Foot: The Story of Christy Brown (Sol Ayağım)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.