Karagümrük Spor Kulübü, İstanbul

Profesyonel ligin başlandığı 1959 sezonunda yer alan 16 takımdan biri olan ve 1926’da kurulan -şimdiki adı ile- Fatih Karagümrük Spor Kulübü Türk Futbol tarihinin en eski ve köklü takımlarından biri.

1926 yılının ilkbaharında Muhtar Bey ve arkadaşlarının gayretleri ile Acıçeşme ve Karagümrük Gençleri takımlarının birleşmesiyle, “Karagümrük İdman Yurdu” adıyla kurulan kulübün renklerinin öyküsü, kuruldukları semtle ilgili olduğundan çok samimi ve güzel geldi. Karagümrük renklerini, Karagümrük tulumbacılarının o dönemdeki başarılarına bir atıf olarak Kırmızı alevi, Siyah ise, dumanı temsil edecek şekilde seçmişler.

Kırmızı-Siyah takımların formalarını biriktirdiğim için birkaç yıl önce, İstanbul’da bir elemanın sattığı Karagümrük forması ilgimi çekmişti. Kontak kurup parayı da göndermiştim. Eleman kargoya vermişti formayı ama ilginçtir kargo şirketi bir gün sonra iflas ettiğini açıklamıştı. Haliyle forma da kargo şirketinde kaldı. Ankara’dan çok uzakta bir toplama merkezine gelip alabilirsiniz dediler ama oraya kadar gitme imkanım olmadığından formayı alamamıştım. Yazık olmuştu güzelim formaya…

1959’da kurulan Milli Lig’de peş peşe 5 sezon yer alan ve sonra alt lige düşüp 20 yıl sonra 1 sezonluk (1983-84) en üst lige konuk olan Karagümrük’ün ligdeki en büyük başarısı 1959-60 sezonunda aldıkları sekizincilik. Türkiye kupasında ise 1962-63 sezonunda Ankara Demirspor’a elendikleri Çeyrek Finalleri var…

1962-1963 Sezonu Türkiye Kupası Çeyrek Final 1. Maçı Karagümrük 0-1 Ankara Demirspor
1962-1963 Sezonu Türkiye Kupası Çeyrek Final 2. Maçı Ankara Demirspor 1-0 Karagümrük

“Karagümrük Spor Kulübü, İstanbul” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.