Tasogare Seibei (The Twilight Samurai / Alacakaranlık Samurayı)

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 129 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2002. imdb: 8,2. rottentomatoes: %99.

Japonya’da soylu bir sınıf olarak görülen samuraylığın son döneminde, hasta annesi ve iki kızına bakmak için tüm haklarından feragat eden bir adamın hayatını konu alan Alacakaranlık Samurayı, her şeyiyle şahane bir romantik drama filmi.

Filmin tarzı, Afedilmeyen (The Ungorgiven) ve Kahramanın Sonu’nu (The Man Who Shot Liberty Valance) andırıyor ve onlar kadar başarılı.

Konu

Edo döneminin son yılları. Eşinin cenaze masraflarını ödeyebilmek için babasından kalan samuray kılıcını satmak zorunda kalan Seibei Iguchi (Hiroyuki Sanada), iki kızı ve hasta annesine bakan fakir bir samuraydır. Bir gün, beraber büyüdükleri ve çocukluk aşkı olan Tomoe Iinuma’nın (Rie Miyazawa) kasabaya döndüğünü öğrenir.

Hakkında

Yoshitaka Asama ve Yôji Yamada’nın aynı adlı romandan uyarladığı Alacakaranlık Samurayı’nın yönetmen koltuğunda Yoji Yamada oturuyor.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday olan film, Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarıştı ve Japon Film Akademisi’nde aday gösterildiği 14 ödülden, aralarında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo dâhil 12’sinin sahibi oldu.

Alacakaranlık Samurayı, Oscar ödülünü Barbarların İstilası’na (Les Invasions Barbares / The Barbarian Invasions) kaptırdı.

Film, rottentomatoes’da %99 taze olarak değerlendiriliyor.

Alacakaranlık Samurayı, 7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

1600–1868 yılları arasından Japonya’ya hükmeden Edo (Tokugawa) döneminin son günleri aynı zamanda Samuraylığın da son dönemidir. Edo döneminden sonra Japonya’yı yöneten Meiji döneminin ilk yıllarında ateşli silahların etkinliği ve düzenli ordunun kurulmaya başlanması ile Samuraylık devri de yok olmaya başlamıştır.

Meiji döneminde Japonya’nın siyasî ve toplumsal yapısında büyük değişiklikler yaşandı. Japonya, çok hızlı bir şekilde gelişmeye başladı ve özellikle sanayisi çabucak gelişti. 1905’te Japonya dünya çapında bir askerî güç haline geldi.

Filmin geçtiği Edo döneminin en ünlü Japon sanatçılarından biri Katsushika Hokusai (1760-1849). Hokusai, yaşamı boyunca Fuji dağı ile ilgili birçok eser verdi.

Dip Not: 2 Eylül 2011’de yayımlandı, 24 Şubat 2015’de güncellendi.

“Tasogare Seibei (The Twilight Samurai / Alacakaranlık Samurayı)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.