L’illusionniste (the Illusionist / Sihirbaz)

TÜR: Animasyon, Dram. SÜRE: 80 Dk. ÜLKE: Fransa, İngiltere. YAPIM YILI: 2010. imdb: 7,5. rottentomatoes: %90.

Konusu, anlatımı ve çizimlerine kadar her şeyiyle naif ve sade bir animasyon olan Sihirbaz, oldukça başarılı bir animasyon drama filmi.

Konu

1959 yılında İskoçya’da geçen hikâyede, yaşı ilerlemiş bir sihirbaz, büyük bir ciddiyetle gösteriler yapmakta ve kazandığı ufak paralarla geçimini sağlamaktadır. Sihirbazlığın devri geçmiştir ve yaptığı gösterilerin çoğunu umursayan yoktur ama o, büyük bir itinayla gösterilerine hazırlanmaya ve sunmaya devam eder.

Hakkında

Jacques Tati’nin senaryosundan uyarlanan Sihirbaz’ı, Sylvain Chomet yazıp yönetti.

Film, En İyi Animasyon dalında Oscar ve Altın Küre’ye aday gösterildi ama her iki ödülü de Oyuncak Hikayesi 3’e (Toy Story 3) kaptırdı.

Sihirbaz, rottentomatoes’da %90 taze olarak değerlendiriliyor.

17 milyon dolar bütçesi olan film sadece 6 milyon dolar gişe hasılatı elde edebildi.

Ivır Zıvır

Film, Fransız pandomim sanatçısı, yönetmen ve aktör Jacques Tati tarafından 1956’da yazıya alınmamış bir senaryosundan uyarlandı.

Tati’nin senaryosunda olaylar Çekoslovakya’da geçerken, filmde İskoçya’da geçiyor.

Yönetmen animasyondaki duyguyu, “romantizmden öte, baba ile kızı arasındaki ilişki” diye tanımlamış.

Sony’nin Amerika medyasına sunduğu filmin tanıtım yazısı şöyle; “Sihirbaz, Fransız komedi dâhisi ve sinema efsanesi Jacques Tati’nin, bir babanın kızına yazdığı sevgi dolu mektuptan yola çıkarak oluşturduğu ama yazıya dökmediği senaryodan uyarlanmıştır.”

Animasyonun ilk çekim görüntüleri 2008 Cannes Film Festivali’nde gösterildi ve ilk gösterimi 2010 Berlin Film Festivali’nde yapıldı.

Öneri: Aylin.

Dip Not: 21 Eylül 2011’de yayımlandı, 25 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.