Ondskan (Evil / Şeytana Karşı)

TÜR: Dram. SÜRE: 113 Dk. ÜLKE: İsveç. YAPIM YILI: 2003. imdb: 7,8. rottentomatoes: %68.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen Şeytana Karşı, başarı uğruna fiziksel ve psikolojik baskının normal karşılandığı disiplinli eğitim düzenini konu alan, başarılı bir drama filmi.

Andreas Wilson ve Gustaf Skarsgård’ın oyunculukları görülmeye değer.

Konu

Üvey babası tarafından sürekli dövülen Erik Ponti (Andreas Wilson), tüm hıncını okuldaki arkadaşlarından çıkartmaktadır. Okuldan uzaklaştırma alan Eric, yatılı bir okula gönderilir. Bir daha belaya bulaşmamak için kendine söz veren Eric, dışa kapalı ve prestijli bir okul olan Stjärnsberg’de askeri bir hiyerarşiyle karşılaşacaktır.

Hakkında

Jan Guillou aynı adlı, yarı biyografik romanından, Hans Gunnarsson, Mikael Håfström ve Klas Östergren’in uyarladığı Şeytana Karşı’nın yönetmen koltuğunda Mikael Håfström oturuyor.

İlk gösterimi Toronto Film Festivali’nde yapılan Şeytana Karşı, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterildi ama ödülü Barbarların İstilası’na (Les Invasions Barbares / The Barbarian Invasions) kaptırdı. Film, Guldbagge’de En iyi Film dâhil 3 ödül birden kazandı.

Şeytana Karşı, rottentomatoes’da %68 olarak değerlendiriliyor.

3 milyon dolar bütçesi olan film 13 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film 1959 yılında geçiyor. Fakat tarih dersinde duvarda asılı olan Avrupa haritasında Hatay, Suriye topraklarında yer alıyor.

Filmin final kavga sahnesi çekildikten sonra, Fredrik af Trampe’e (von Schenken) kavga sonrası makyajı yapıldı. Oyuncu, ağzından ve burnundan kan gelen makyajın gerçekçiliğini görünce hemen fotoğrafının çekilmesini istedi. Ve fotoğrafı annesine götürdü. Annesi fotoğrafı hala yatak odasında saklıyor.

Eric karakteri için 120 oyuncu rol testine girdi ama bir türlü doğru kişi bulunamadı. Film çekimlerine başlanmasına iki hafta kala yönetmen bir doğum günü partisinde gördüğü, oyunculuk tecrübesi olmayan genç manken Andreas Wilson’ın role uygun olduğuna karar verdi ve Wilson’a ulaşmak için partide tanıdıklarının yardımıyla genç mankenin telefon numarasına ulaştı.

Erik’in küfürbaz üvey babasını canlandıran Johan Rabaeus, filmdeki gibi bir yatılı okulda eğitim almış ve o günleri, “ruhumu orada kaybettim” diye tanımlıyor.

Proje ilk olarak televizyon dizisi olarak düşünülüyordu. Fakat yönetmen senaryoyu gördükten sonra film yapılmaya karar verdi.

Erik’in trende, elinde bir bebekle gördüğü küçük kız, yönetmenin gerçek kızı Emma Håfström’di.

Dip Not: 23 Ağustos 2011’de yayımlandı, 19 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.