Mar Adentro (Sea Inside / İçimdeki Deniz)

TÜR: Biyografi, Dram, Romantik. SÜRE: 125 Dk. ÜLKE: İspanya, Fransa, İtalya. YAPIM YILI: 2004. imdb: 8,1. rottentomatoes: %84.

Ramón Sampedro ‘nun gerçek hayat öyküsünden uyarlanan ve Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı ile Altın Küresi’ni kazanan İçimdeki Deniz, Javier Bardem’in muhteşem oyunculuğuyla, bir yandan yatağa mahkûm felçli insanların çektikleri acıları gözler önüne seren, bir yandan da ötenazi hakkını dünya gündemine taşıyan nefis bir drama filmi.

Konu

Ramon Sampedro (Javier Bardem), denize ve yüzmeye tutkuyla bağlı genç bir adamken geçirdiği bir kaza sonucu yıllardır boyundan aşağısı felçli olarak yatağa mahkûm bir yaşam sürdürmektedir. Bu şekilde yaşamın bir işkence olduğunu düşündüğünden ötanazi istemektedir. Ona göre ölmek, bu durumdaki biri için yeniden özgür olmanın tek yoludur. Oysa ülkesinin yasaları ötanaziye karşıdır.

Hakkında

Alejandro Amenábar’ın yönetmen koltuğunda oturduğu İçimdeki Deniz’in senaryosunu, Mateo Gil ve Amenábar yazdılar.

Film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı ve En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre’sinin sahibi oldu. Goya’da aday gösterildiği 15 kategorinin 14’ünü kazanarak büyük bir başarıya imzasını attı.

Film, rottentomatoes’de %84 taze olarak değerlendiriliyor.

10 milyon Euro bütçesi olan film 39 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin İspanya’daki ilk gösteriminden 3 ay önce, Alejandro Amenabar, insanların Javier Bardem’in makyajına alışması ve filmi izlerken, bu durumu unutup oyuncunun performansına dikkat etmesini sağlamak adına, medyaya bütün ulus çapında gösterilmek üzere bir fotoğraf verdi.

Ramón Sampedro ‘nun hayat hikâyesi, 2001 yılında Condenado A Vivir adında bir Televizyon filmine de konu edildi.

İçimdeki Deniz, Goya’da 15 kategoride ödüle aday gösterilerek, rekor kırdı.

Belén Rueda, Julia rolü için teklif aldığında, şaka yapıldığını düşünerek, telefonu kapatmış.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Lola Dueñas’ın canlandırdığı ve Rosa karakterinin gerçekte adı Ramona Maneiro. Fakat Ramon Sampedro’nun ailesi, yönetmenden Maneiro’nun ismini “katil” olarak kullanmamasını rica etmiş. Bu yüzden yönetmen Rosa ismini kullanmış.

Dip Not: 2 Ağustos 2011’de yayımlandı, 16 Şubat 2015’de güncellendi.

“Mar Adentro (Sea Inside / İçimdeki Deniz)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.