Okuribito (Departures / Son Veda)

TÜR: Drama. SÜRE: 130 Dk. Ülke: Japonya. YAPIM YILI: 2008. imdb: 8,1. rottentomatoes: %81.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan Japonya yapımı Son Veda, konusu, anlatımı, çekimler, oyunculuklar ve müzikleriyle çok başarılı bir drama.

Ünlü Japon yönetmen Miyazaki’nin film müziklerine de imzasını atan Joe Hisaishi‘nin besteleri, filmin atmosferini kusursuzlaştırıyor.

Konu

Tokyo’da bir orkestrada Çello çalan Daigo Kobayashi (Masahiro Motoki), orkestranın dağıtılması üzerine kullandığı Çello’nun borcunu bile ödeyemeden işsiz kalır. Eşi Mika Kobayashi’ye (Ryôko Hirosue) çelloyu satıp, müziği bırakmayı ve annesinin öldükten sonra onlara bıraktığı taşradaki eve taşınmayı önerir. 6 yaşındayken babası tarafından terk edilmiş ve annesi tarafından büyütülmüş olan Daigo’nun taşraya dönüşü bir yandan da kötü anlarının geri dönmesidir. Ama gitmeye mecburdur.

Hakkında

Japon yazar Aoki Shinmon’ın 1993’de yayınladığı Coffinman:The Journal of a Buddhist Mortician adlı romanından esinlenerek, Kundô Koyama’nın senaryosunu yazdığı Son Veda’yı Yôjirô Takita yönetti.

Yapım, 2009’da Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazandı.

Film fikri Masahiro Motoki’nin Ganj nehrinde izlediği bir cenaze merasimi sonrası çıktı. Motoki, Japonya’ya dönünce cenaze törenleriyle ilgili, aralarında Coffinman’ın da bulunduğu birçok kitap okumuş ve iyi bir senaryo ile güzel bir film olacağına karar verdi. Fakat proje bu kararın üzerinden ancak 10 yıl geçtikten sonra hayata geçirildi. Çünkü Japon film yayıncıları, Japonya’daki ön yargı gereği cenaze törenlerini anlatan bir filmi yayınlamaya sıcak bakmadılar. Ta ki, film, Ağustos 2008’de Montreal Dünya Film Festivali’nde büyük ödülü alana kadar.

imdb.com’da 8.1 ortalama puanı olan film, rottentomatoes’de hakkında yazılan 104 eleştirinin 84 tanesinden olumlu yorum alan film, %81 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Son Veda’nın dünya genelinde beğenilmesinin ardından Japonya’daki cenaze törenlerine turistlik ilgi arttırdı.

Okuribito’nun, Japoncadaki anlamı, “giden, ayrılan kişi” ve Japoncada “ölen kişi” anlamında değil de, normal anlamında kullanılıyor.

Dip Not: 30 Temmuz 2011’de yayımlandı, 22 Aralık 2014’de güncellendi.

Joe Hisaishi – Okuribitio (Memory)

Joe Hisaishi & London Sympohny Orchestra – Departures (Live)

“Okuribito (Departures / Son Veda)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.