Ničija Zemlja (No Man’s Land / Tarafsız Bölge)

TÜR: Dram, Savaş. SÜRE: 98 Dk. ÜLKE: Bosna Hersek, Fransa, Slovenya, İtalya, İngiltere, Belçika. YAPIM YILI: 2001. imdb: 8,0. rottentomatoes: %93.

1992-95 yılları arasında yaşanan ve 110 bin kişinin hayatını kaybettiği, 2 milyon insanın yurdunu terk etmek zorunda kaldığı Bosna Savaşı’ndan ufak bir kesit sunan Tarafsız Bölge, trajikomik konusu, nefis göndermeleri ve güzel kurgusuyla, savaşın keşmekeşliğini, daha dün beraber yaşayan ama şimdi birbirlerini öldürmeye çalışan insanları konu alan, çok başarılı bir savaş dram filmi.

Konu

Cephelerine gitmekte olan Bosnalı askerler, sisten ötürü yollarını kaybederler. Sabah Sırp ateşiyle uyanan Čiki (Branko Djuric) kendini siperlerden birine atar. Bu arada Sırplar, durumu araştırmak için iki tane askerlerini sipere göndermişlerdir.

Hakkında

Bosnalı yönetmen Danis Tanovic’in senaryosunu yazdığı Tarafsız Bölge’nin yönetmen koltuğunda da, Tanovic oturuyor.

“Yabancı Dilde” kategorisinde Oscar ve Altın Küre kazanan Tarafsız Bölge, Cannes’da da En İyi Senaryo ödülünün sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’de %97 taze olarak değerlendiriliyor.

14 milyon Fransız Frank’ı bütçesi olan film, 4,9 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş.

Ivır Zıvır

Filmde Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça dışında İngilizce, Fransa ve Almanca konuşuluyor.

Savaş muhabiri Jane Livingstone’u canlandıran Katrin Cartlidge, Bosna Savaşı’nı konu alan ve Yabancı Dilde En İyi Film ödülüne aday gösterilen Makedonya yapımı Yağmurdan Önce’de (Pred Dozhdot / Before The Rain) rol alıyor.

Oscar Ödül Töreninde, Tarafsız Bölge’nin sunumunu John Travolta ve Sharon Stone yaptı.

Filmin, Yabancı Dilde En İyi Film ödülünde en büyük rakibi Amelie’ydi (Le Fabuleux Destin D’Amélie Poulain / Amelie from Montmartre).

Filmin en ünlü repliklerinden biri, “çünkü benim silahım var senin ise yok.”

Ünlü repliklerden bir diğeri, “-Fransızca biliyor musun? -Hayır. -İngilizce biliyor musun? -Evet. -İnsanlar için geldik. -Evet. -Hat arasında kalmış insanlar için. -Evet. -Neredeler? -Evet. Evet. Evet. -Tamam. Söylediklerimden hiçbirini anlamıyorsun değil mi? -Evet.”

Filmdeki hatalardan biri, bomba uzmanının mayını incelediği sahnede maskesinin açık olması.

Dip Not: 31 Temmuz 2011’de yayımlandı, 16 Şubat 2015’de güncellendi.

“Ničija Zemlja (No Man’s Land / Tarafsız Bölge)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.