Se7en “Seven” (Yedi)

TÜR: Dram, Gizem, Gerilim. SÜRE: 127 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1995. imdb: 8,7. rottentomatoes: %79.

Yedi, gerilimli hikâyesi, gizemli anlatımı, karanlık ve yağmurlu atmosferi, kurnazca işlenen cinayetleri, nefis oyunculukları ve şaşırtıcı finaliyle gelmiş geçmiş en iyi gerilim drama filmlerinden biri.

Konu

Emekli olmasına 7 gün kalan ve artık gördüğü cinayetlerden ve şehir karmaşasından ötürü yorgun düşmüş, dedektif Somerset (Morgan Freeman), önüne gelen son cinayet vakasını, göreve yeni atanan genç, heyecanlı ve hırslı dedektif David Mills’le (Brad Pitt) birlikte incelemeye başlar. Deneyimli dedektif, ilk bulguların ışığında bu cinayetin bir seri katil işi olduğunu ve devamının geleceğini söyleyerek, son 7 gününde bu işe bulaşmak istemediğini ifade eder.

Hakkında

Andrew Kevin Walker’ın senaryosunu yazdığı Yedi’yi David Fincher yönetti.

Film, Oscar’da En İyi Kurgu ve BAFTA’da En İyi Senaryo dalında ödüle aday gösterildi. MTV Film Ödüllerinde ise, En iyi Film, En Çok Arzulanan Erkek Oyuncu (Brad Pitt) ve En İyi Kötü Karakter (Kevin Spacey) ödüllerinin sahibi oldu.

8,7 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 23. sırada yer alan film, rottentomatoes’de %79 taze olarak değerlendiriliyor.

33 milyon dolar bütçesi olan film 327 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin tanıtım sloganlarından biri, “katilin kim olduğunu ancak sinemada öğreneceksiniz”di. Gerçekten de filmin girişinde katili canlandıran oyuncunun adı yer almıyordu ve aynı zamanda oyuncu hiçbir röportajda ve film tanıtımında yer almadı. Buna karşılık yönetmen, filmin sonunda oyuncunun adını iki kez ekranda gösterdi.

Film bitiminde ekrana gelen oyuncu ve çekim ekibi listesi alışılmışın dışında, yukarıdan aşağıya doğru kayıyor.

Leland Orser, sorgulandığı sahneye hazırlanmak için, hiç durmadan hızlı bir şekilde nefis alıp verdi. Böylece vücudu gereğinden fazla oksijenle doldu ve rolü gereği, nefes nefese kalmış ve zor soluk alan birini daha gerçekçi bir şekilde canlandırdı. Ayrıca oyuncu birkaç gün boyunca canlandırdığı karakterin yaşadıkları yüzünden uyuyamadığını ifade etti.

Filmdeki John Doe’nun kitapları film için yazılan gerçek kitaplardı. Kitapları hazırlamak yaklaşık 2 ay sürdü ve 15 bin dolara mal oldu. Ayrıca, Somerset filmde, polislerin tüm kitapları ancak 2 ayda okuyabileceğini söylüyor.

John Doe ile Mills’in (Brad Pitt) yağmurdaki kovalama sahnesinin çekimleri sırasında, Pitt dengesini kaybederek kolunu arabanın ön camına çarptı ve tıbbi müdahalede bulunuldu. Bu sürpriz gelişme filmde de kullanıldı. İlginçtir olan ise, orijinal senaryoda da Mills’in, bu kovalama sırasında yaralanıyor olmasıydı. Ama kolundan değil de elinden.

İlk yağmurlu günün çekimlerinde Brad Pitt’in sahneleri en başta çekildi çünkü oyuncunun 12 Maymun’un (Twelve Monkeys) çekimlerine gitmesi gerekiyordu.

David Fincher, filmdeki Brad Pitt’in eşi rolü için Et ve Kemik (Flesh and Bone) filmindeki oyunculuğundan etkilendiği Gwyneth Paltrow’u ilk tercih olarak düşünüyordu. Fakat oyuncu teklifi geri çevirdi. Bunun üzerine yönetmen Paltrow’un sevgilisi olan Brad Pitt’ten onu ikna etmesini istedi ve akabinde oyuncu ekibe dâhil oldu.

Brad Pitt’in canlandırdığı Mills rolü önceleri Denzel Washington’a teklif edildi ama oyuncu filmin çok karanlık ve şeytani olduğu gerekçesiyle teklifi geri çevirdi. Fakat filmi izledikten sonra, bu kararından ötürü pişmanlık duyduğunu dile getirdi.

“Miskinlik” sahnesi için Fincher, 41 kilo civarlarında, çok zayıf bir oyuncu bulunmasını istedi. Michael Reid MacKay rol testine girdiğinde 43,5 kiloydu. Yönetmen rolü ona verdiğinde şaka olarak biraz daha kilo vermesini istedi. Oyuncu çekime geldiğinde 41 kiloydu!

New Line’ın yöneticileri filmin sonu konusunda uzun süre ayak sürüseler de, Brad Pitt’in, finalin değiştirilmesi durumunda filmde oynamayacağını söylemesi üzerine, final sahnesi senaryoya uygun bir şekilde çekildi.

Brad Pitt, film için 7 milyon dolar aldı.

Film Entertainment Weekly tarafından gelmiş geçmiş en ürkütücü 8. film seçildi.

Andrew Kevin Walker, Hollywood’da tanınmadığı için senaryosunu satması çok zor oldu. Bu yüzden, suç gerilim türü senaryoları filmleştirmeyi başarmış ajansların bir listesini yaptı ve pozitif bir sonuç elde edene kadar sıradan tek tek telefon etti.

Filmde 74 kez “f**k” ve türevi kelimeler kullanılıyor ki bunların büyük bir çoğunluğu Brad Pitt’in ağzından dökülüyor.

Somerset rolü için Al Pacino düşünülen aktörler arasındaydı ama ünlü oyuncu Adalet İçin’de (City Hall) oynamayı tercih etti.

“Miskinlik” sahnesinde yer alan fotoğraflarla dolu kutunun üstünde “benden dünyaya” yazıyor.

Val Kilmer John Doe rolünü geri çevirdi.

Guillermo del Toro, senaryonun dünyanın karanlık yüzünü gösterdiği gerekçesiyle yönetmen koltuğuna oturmak istemedi.

Andrew Kevin Walker senaryoyu, Tower Records’da çalışırken, yaklaşık 2 yılda yazdı.

Walker, filmi yazarken en çok esinlendiği şeyin New York şehri olduğunu söyledi ve “New York’ta olmayı sevmiyordum ama başka bir şehirde yaşasam muhtemelen bu senaryoyu da yazamazdım” dedi.

Senaryo yazarı Andrew Kevin Walker ve Morgan Freeman’ın oğlu Alfonso Freeman, ufak bir rolle filmde yer aldılar.

John Doe karakteri için düşünülen adaylardan biri de R.E.M.’in solisti Michael Stipe’dı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Yapımcı Arnold Kopelson, filmin finalini yeniden yazdı ve buna göre filmin sonu Tracy’nin hayatını kurtarma yarışına dönüşecekti. Ama Fincher, Pitt ve Freeman, öneriyi beğenmediler ve filmin finali orijinal senaryodaki gibi yapıldı.

Filmdeki “miskinlik” sahnesinde, Brad Pitt ve Morgan Freeman’ın fotoğrafını çeken ve Pitt’in fotoğraf makinasına tokat attığı gazeteci (54. dakika) John Doe yani Kevin Spacey.

Tüm zamanların en vahşi katillerinden biri olan John Doe, film boyunca hiçbir sahnede cinayet işlerken görünmüyor.

Filmde sahnelenen tek cinayet Pitt’in John Doe’yu vurması.

Filmden;

“…ama mesele bu. Her sokak köşesinde, her evde ölümcül bir günah var. Ve biz görmezlikten geliyoruz. Görmezden geliyoruz çünkü kanıksadık. Havadan sudan şeyler gibi. Sabah, öğle ve akşam görmezden geliyoruz. Artık öyle olmayacak. Emsal olacağım. Yaptığım şey sonsuza kadar unutulmayacak. Bilinecek. Hatırlanacak.”

Dip Not: 16 Mayıs 2011’de yayımlandı, 21 Ocak 2015’de güncellendi.

“Se7en “Seven” (Yedi)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.