Finding Nemo 3D (Kayıp Balık Nemo)

TÜR: Animasyon, Macera, Komedi. SÜRE: 100 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2003. imdb: 8,2. rottentomatoes: %99.

Pixar’ın en başarılı yapımlarından biri olan ve özellikle 3D versiyonunda sizleri deniz altının renkli dünyasında dolaştıran Kayıp Balık Nemo, nefis karakterleri, bol kahkahalı ve hareketli sahneleri, güzel konusu ve elbette, karakterlerin hislerini anlatmak için kullanılan vücut hareketleri ve mimikleriyle nefis ötesi bir komedi animasyon filmi.

Türkçe seslendirmeleri oldukça başarılı olan animasyondaki en eğlenceli karakter, hiç şüphesiz ki, “balık hafızalı” Dory.

Konu

Eşini bir köpekbalığı saldırısında kaybeden Marlin, küçük oğlu Nemo için fazlaca kaygılanmaktadır. Ancak Nemo’nun da kendi başına hareket etmesi gerektiği zamanlar gelir çatar. Deniz altı dünyasının okuluna gidip, eğitim görmek zorundadır. Nemo bu okula giderken Marlin’in korktuğu başına gelir ve oğlu arkadaşları ile oynadıkları tehlikeli bir oyun sırasında gözünün önünde kaybolur.

Hakkında

Andrew Stanton, Bob Peterson ve David Reynolds’un senaryosunu yazdığı Kayıp Balık Nemo’nun yönetmenlik koltuğunda, Andrew Stanton oturuyor.

4 dalda Oscar’a aday olan film, En İyi Animasyon ödülünü kazandı. Törenlerde toplam 94 ödüle aday olup bunlardan 45’ini kucakladı.

8,2 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 168. sırada yer alan animasyon, rottentomatoes’de %99 taze olarak değerlendirilmiş durumda ve sitenin en iyi 100 film listesinde 51. sırada yer almakta.

94 milyon dolar bütçesi olan film 937 milyon dolar gişe hasılatı elde eden animasyon, bu rakamla Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’nün (The Lord of the Rings: The Return of the King) ardından 2003’ün en fazla gişe hasılatı elde eden ikinci filmi olmayı başardı.

Ivır Zıvır

Kayıp Balık Nemo’nun DVD’sini oynatıcıya takıp biraz “fazlaca” beklerseniz, Dory, “hey oradaki, neden başlatmıyorsun?”, “filmde ben de oynadım biliyor musun?”, “ama niye bekliyoruz anlamadım ki!” gibi cümlelerle sizi taciz etmeye başlıyor.

Pixar’ın karakterleri yıllar içinde sürekli gelişmeye devam ediyor. Nemo ilk kez Sevimli Canavarlar’da (Monster, inc) , Boo’nun odasında dolgun bir oyuncaktı.

Animasyonda beyaz köpekbalığının adı, Jaws’daki köpekbalığının takma adı gibi Bruce. Ki bu ismile, Spielberg, avukatı Bruce Ramer’a bir gönderme yapmış.

Dişçinin duvarında asılı olan diploması, Pixar Üniversitesi Dişçilik Bölümü’ne aitmiş.

Geoffrey Rush, Nigel’in Marlin ve Dory’yi ağzına alıp taşıdığı sahnedeki repliklerini, dilini tutarak yaptı.

Pixar’ın her animasyonunda yer alan Pizza Planet arabası, Gill’in, Nemo’nun nasıl firar edeceğini tasarlarken sokağa doğru attığı bakış sırasında görünüyor. Aynı şekilde Pixar animasyoncularının “oda numarası” olan ve her animasyonda görünen A-113 de, dişçinin kamerasının üstünde yer alıyor.

Andrew Stanton animasyonda deniz kaplumbağası Crush’ı seslendiriyor. Stanton, sadece kaba kurgu için Crush’ı seslendirmiş. Fakat deneme gösteriminde seslendirme çok başarılı bulununca yönetmen ofisindeki kanepeye uzanarak Crush’ı yeniden seslendirdi.

Kayıp Balık Nemo ile En İyi Animasyon Oscar’ını kazanan Andrew Stanton, aynı başarıyı 2009’da WALL-E ile tekrarladı.

Kayıp Balık Nemo, 1994 yapımı Aslan Kral’ın (The Lion King) gişe rekorunu kırdığında, Aslan Kral’ın yapımcısı Don Hahn, yönetmen Andrew Stanton’ı aramış ve tebrik edip, “zamanı gelmişti” dedi.

Dory animasyon boyunca Nemo’nun adını sadece 7 kez doğru söylüyor ki bunların da 4’ünde ilk söylediği isim yanlış. Chico, Fabio, Bingo, Harpo ve Elmo, Dory’nin yanlış anımsamaları.

Ocak 2005’de 22 milyon satan animasyonun DVD’si, gelmiş geçmiş en fazla satış yapan DVD olmayı başardı.

Dory Lane ve Marlin Drive isimleri, Pixar Stüdyosunun karşısında kesişen iki sokağın adları.

Bekleme salonunun zemininde Oyuncak Hikâyesi’nden Buzz Lightyear bulunuyor.

Ufak deniz kaplumbağasını, Pixar’ın yönetmenlerinden Brad Bird’ün ufak oğlu Nicholas Bird seslendirdi. Andrew Stanton, Pixar ofisinde Brad Bird’ün ev videolarını gösterirken Nicholas’ı görmüş ve rolü ona verdi.

Animasyonun en eğlenceli karakteri olan Dory’yi konu alacak alan “Kayıp Balık Dory”, 17 Haziran 2016’da yayınlanacak.

Dip Not: 22 Mayıs 2011’de yayımlandı, 27 Ocak 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.