Children of Men (Son Umut)

TÜR: Drama, Bilim Kurgu, Gerilim. SÜRE: 109 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2006. imdb: 7,9. rottentomatoes: %93.

İnsan ırkının geleceğine dair, ilginç bir konuyu masaya yatıran Son Umut, Clive Owen, Michael Caine ve Julian Moore’lu kadrosuyla başarılı bir bilim kurgu filmi.

Gişede istediği sonucu elde edemeyen yapım, özellikle, senaryo, sinematografi ve sanat yönetmenliği açısından oldukça iyi eleştiriler aldı.

Son Umut’un ana teması, umut, inanç ve kefaret.

Konu

2009 yılından itibaren doğurganlığın son bulduğu, kargaşa, terör ve korkunun hâkim olduğu dünyada, Julian (Julianne Moore) bir grup arkadaşıyla birlikte, belki de insanlığın son umudu olan hamile bir Afrikalı göçmeni, İngiltere’den sağ salim çıkartmak için eski eşi Theo Faron’dan (Clive Owen) yardım ister.

Hakkında

P.D. James’in aynı adlı romanından Alfonso Cuarón, Timothy J. Sexton, David Arata, Mark Fergus ve Hawk Ostby’nin uyarladığı Son Umut’un yönetmenlik koltuğunda Alfonso Cuarón oturuyor.

Oscar’da En İyi Senaryo, Sinematografi ve Kurgu dallarında ödüle aday olan yapım, BAFTA’da En İyi Sinematografi ve En İyi Prodüksiyon Tasarımı ödüllerini kazandı.

Son Umut, rottentomatoes’da yapılan eleştiriler üzerinden %93 taze olarak değerlendirildi.

76 milyon dolar bütçesi olan film, 70 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Nerdeyse her sahnede bir hayvan yer alıyor ki bunun büyük çoğunluğu köpek.

Michael Caine rolünü canlandırırken John Lennon’ı örnek aldı.

Hikâyede işlenen “verimsizliğin” nedeni, filmde kadınların kısırlaşması iken, romanda bu durumun nedeni erkeklerin sperm üretemez hale gelmesi.

Filmde turuncu rengi sıklıkla, tehlike ve trajediyi ifade etmek için kullanıldı. Bu motif belirgin bir şekilde Baba’da (The Godfather) da kullanılmıştı.

Alfonso Cuarón bir röportajında filmi, Ölüm Takibi (Blade Runner) gibi bir bilim kurgu olarak değil de, Cezayir Cephesi (The Battle of Algiers) gibi 2027’de neler olduğunu konu alan bir belgesel kıvamında çekmek istediğini ifade etti.

Theo (Clive Owen) film boyunca, tüm bir sigara içmiyor.

Pink Floyd’un “Animals” albümünün kabında yer alan “yüzen domuz” figürü, filmdeki “Ark of the Arts”ın üstünde yer alıyor. Bu, filmin geçtiği 2027 yılının albümün 50. yılı olmasına bir gönderme.

Filmdeki bir sahnede duvarda yer alan, “öpüşen iki polis” imajı, 10 yıldır başta İngiltere olmak üzere farklı ülkelerde yaptığı çarpıcı duvar resimleriyle ünlenen ve gerçek kimliği bilinmeyen, “Banksy” ya da “Gerilla Artist” olarak bilinen sanatçının çalışması. Banksy, çalışmalarında savaş karşıtı, çevreci, hayvan haklarını savunan ve tüketim çılgınlığını eleştiren mesajlar vermekte ve filmin bazı sahnelerinde de çalışmaları yer alıyor.

Theo, film boyunca hiç silaha dokunmuyor.

Miriam, mülteci kampında otobüsten indiğinde The Libertines’in “Arbeit Macht Frei” şarkısı çalıyor. Arbeit Macht Frei’nin anlamı “çalışmak seni özgür kılar”mış ve bu cümle Nazi’lerin kurduğu en büyük toplama kampı olan Auschwitz’in girişinde yer alıyor.

Michael Caine filmde ödüllü bir politik karikatürcüyü canlandırıyor. Evindeki sahnelerde görünen çalışmaları gerçekte, Guardian’ın ödüllü politik karikatürcüsü Steve Bell’e ait.

Miriam’ın mülteci kampında otobüsten indiği sahnede, arka planda yer alan kafesler içindeki mültecilerden biri de, Abu Ghraib hapishanesinde fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kalan mahkûmların basına sızan fotoğraflarındaki “kukuletalı adam.” Gerçek fotoğraftaki mahkûmun görüntüsünü bire bir sahneye yansıttılar.

Filmin yayınlandığı ilk hafta, Londra’nın Leicester meydanında yer alan film tanıtım yazılarında, yapımın adı yanlışlıkla, “Children of Me” olarak yer aldı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmde yer alan isimler ve olayların birçoğu, senaryoya uygun olarak İncil’deki isimlerden ve hikâyelerden alındı. Örneğin, Yunancada Theo’nun anlamı, “Tanrı” ve Theo Faron’ın anlamı, “Tanrı’nın Feneri.”

Kee’nin çocuğuna verdiği “Froley” isminin hiçbir tarihi kaynağı yok ve film için oluşturuldu.

Kee’nin çocuğuna söylediği ninnini adı, “Kaa fo” ve anlamı, “ağlama bebeğim.”

Dip Not: 24 Mayıs 2011’de yayımlandı, 28 Ocak 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.