21 Grams – How Much Does Life Weigh? (21 Gram – Hayatın Ağırlığı Ne Kadardır?)

TÜR: Suç, Gerilim, Drama. SÜRE: 124 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2003. imdb: 7,7. rottentomatoes: %80.

“Ölüm anında 21 gram kaybettiğimizi söylüyorlar… Her birimizin… 5 sentin ağırlığı kadar… Bir çikolata kutusu ağırlığı kadar… Bir sinek kuşunun ağırlığı kadar…” (Afişten)

Paramparça Aşklar ve Köpekler’in (Amores Perros) ardından Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzalez Iñárritu ile senarist Guillermo Arriaga’nın elinden çıkan 21 Gram, 3 karakterin 3 farklı zaman dilimine bölünmüş hikâyelerini, önce afallatan sonrasında ise hayran bırakan bir kurguyla izleyiciye sunan başarılı bir suç gerilim filmi.

Güçlü bir oyuncu kadrosuna sahip filmde, Naomi Watts ve Benicio Del Toro, hem Oscar, hem de BAFTA’da, Sean Penn ise BAFTA’da En İyi Kadın/Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterildiler.

Konu

Hasta yatağında yatan Paul Rivers (Sean Penn), alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan Cristina Peck (Naomi Watts), hüküm giymişlere Hristiyanlığı öğretmeye çalışan Jack Jordan (Benicio Del Toro). Terkedilmiş bir havuz kenarında elinde silahla bekleyen Paul River, havuzda yüzen Cristina Peck, hapishanede bulunan Jack Jordan…

Hakkında

Guillermo Arriaga’nın senaryosunu yazdığı filmi Alejandro González Iñárritu yönetmiş.

Film, 2004 Oscarlarından En İyi Kadın Oyuncu (Naomi Watts) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Benicio Del Toro), BAFTA’da ise En İyi Senaryo, 2 tane En İyi Erkek Oyuncu (Benicio Del Toro, Sean Penn) ve En İyi Kadın Oyuncu (Naomi Watts) dâhil 5 ödüle aday gösterilmiş.

rottentomatoes’de hakkında yazılan 178 eleştirinin 143 tanesinden olumlu yorum alan film %80 taze olarak değerlendirilmiş.

20 milyon dolar bütçesi olan film 60 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin afişinde yer alan ve ölüm sonrası beden ağırlığındaki azalma/ruhun ağırlığı hakkındaki bilgiler, 20. yy’da Dr. Duncan MacDougall’ın yaptığı araştırmalara dayanıyor.

Film, hikâyenin tarihsel sırasına göre çekilip ardından karışık olarak kurgulanmış.

Jack Jordan’ın hapishanede intihar etmeye çalıştığı sırada onu kurtaran kilolu mahkûmun göğsündeki dövmede “Maria Eladia” yazıyor. Maria Eladia, filmin ithaf edildiği Alejandro González Iñárritu’nun eşinin adı.

Filmin tamamı hand-held kameraları ile çekildi.

Marianne rolü için en başta Katrin Cartlidge uygun bulunmuş. Fakat oyuncu film çekimlerine kısa bir süre kala, 41 yaşında hayata gözlerini yumunca yerine, daha önce rol testine giren Melissa Leo tercih edilmiş.

Naomi Watts konu ve senaryoyu okumadan oynamayı kabul etti.

Filmdeki performansıyla Benicio Del Toro, ikinci kez Oscar’a aday gösterildi.

Dip Not: 4 Mayıs 2011’de yayımlandı, 15 Ocak 2015’de güncellendi.

“21 Grams – How Much Does Life Weigh? (21 Gram – Hayatın Ağırlığı Ne Kadardır?)” üzerine 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.