El Secreto De Sus Ojos (The Secret In Their Eyes / Gözlerindeki Sır)

ElSecretoDeSusOjos_Poster_70x100.indd

TÜR: Gizem, Gerilim, Dram. SÜRE: 129 Dk. ÜLKE: Arjantin. YAPIM YILI: 2009. imdb: 8,3. rottentomatoes: %91.

2010’de Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan Arjantin yapımı Gözlerindeki Sır, oldukça başarılı bir suç-gerilim filmi.

25 yıl önce bir cinayet davasında beraber çalışmış olan, emekli federal ajan ve bölüm şefi arasında yaşanan, unutulmuş bir aşkı yeniden yeryüzüne çıkaran hikâye örgüsü, suçların sıklıkla cezasız kaldığı, insan hakları ihlallerinin ve katliamların yaşandığı, 1976-1983 yılları arasında, Arjantin’deki askeri rejimin sergilediği “Kirli Savaş” döneminde geçiyor.

Filmin en ilgi çekici sahnesi, 1,5 dakika uzunluğundaki stadyum sahnesi. Havada asılı bir kameranın, önce stadyuma, ardından maça yaklaşıp, yaşanmakta olan atağı kuş bakışı takip ettikten sonra, tribünlere ulaştığı sahneyi, 5.1 Dolby Digital Surround ses eşliğinde yaşamak inanılmaz bir deneyim.

Konu

Yaşadıklarından yola çıkarak bir roman kaleme almaya başlayan emekli federal ajan Benjamín Espósito (Ricardo Darín), 25 yıl önce Coloto davasında beraber çalıştıkları yargıç Irene Menéndez-Hastings’le (Soledad Villamil) görüşüp, ona davayı yazacağından bahseder. Hatstings’in bölüm şefi olduğu günlerde Espósito, Liliana Coloto’nun tecavüz ve cinayet davasına atanır. Espósito, alkolik asistanı Pablo Sandoval (Guillermo Francella) ve Hastings davayaı araştırmaya başlarlar. Cinayette ilk akla gelen Coloto’nun dul eşi Ricardo Morales’dir.

Hakkında

Eduardo Sacheri’nin La Pregunta de Sus Ojos (The Question in Their Eyes) adlı romanından, kendisi ve yönetmen tarafından uyarlanan filmi, Juan José Campanella yönetti.

2010 Oscarlarında Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü kazanan film, aynı yıl BAFTA’da da İngilizce Olmayan En İyi Film dalında aday gösterildi.

Arjantin’e Resmi Tarih’ten (La Historia Oficial / The Official Story) sonra ikinci kez Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazandıran yapım, Arjantin’in bu kategoride iki kere ödül kazanan ilk Latin Amerika ülkesi olmasını sağladı.

Film, 34 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Yapım, 8,3 ortalama puanıyla imdb’nin en iyi 250 listesinde yer alıyor.

Ivır Zıvır

Stadyum sahnesindeki görüntüler Atlético Huracán’ın bir maçında çekildi. 5 dakikalık sahne için 3 ay ön çalışma, 3 gün çekim ve 9 ay düzenleme yapıldı. Ve sahnenin çok büyük bir bölümü bilgisayar efekti ile hazırlandı.

Stadyum sahnesindeki atak yapan takım Racing Club’mış ve Pablo Sandoval rolünü oynayan Guillermo Francella ve yönetmen Campanella sıkı birer Racing Club taraftarı. İşin ilginç yanı ise, romanın ve senaryonun yazarı Eduardo Sacheri’nin sahneyi, Racing’in ebedi rakibi CA Independiente’yi düşünerek kaleme almasıydı.

Gözlerindeki Sır, imdb 250 listesine giren ilk Arjantin filmi oldu.

Arjantin’de genellikle komedi filmleriyle tanınan Guillermo Francella, yönetmen Campanella’nın isteği ile rolü için 20 yıllık bıyığını kesti.

Film, 3 milyon seyirci rakamıyla, 1983’den bu yana Arjantin’de en çok izlenen sinema filmi olmayı başardı.

Bar sahnesinde Pablo Sandoval, ana karakterlerin “tutkusunu/aşkını” anlatırken, “gelin adayı” olarak Irene ile Susanita’yı karşılaştırıyor. Susanita, Arjantinli ünlü çizer Quino’nun (Joaquín Salvador Lavado) yarattığı, ülkenin en ünlü çizgi romanı Mafalda’nın başkarakteri. Susanita, komşularının evlilikleri hakkında dedikodu yapmadığı zamanlar, sürekli geleceğindeki yakışıklı kocasını ve muhteşem evliliğini anlatan, sarışın bir kız çocuğu.

2001 yapımı Gelinin Oğlu’ndan (El Hijo De La Novia / Son Of The Bride) sonra ikinci kez Campanella’nın yönettiği bir film Oscar’a aday gösterildi.

Dip Not: 20 Nisan 2011’de yayımlandı, 24 Aralık 2014’de güncellendi.

Stadyum Sahnesi

“El Secreto De Sus Ojos (The Secret In Their Eyes / Gözlerindeki Sır)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.