Black Swan (Siyah Kuğ)

Black Swan aka Siyah Kugu

TÜR: Gizem, Gerilim, Dram. SÜRE: 108 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2010. imdb: 8,0. rottentomatoes: %87.

İnsanın tüm hayat boyunca, yüzeye çıkmak için birbirleriyle çarpışan siyahlar ile beyazların amansız savaşını konu alan Siyah Kuğu, Bir Rüya İçin Ağıt (Requiem for a Dream) tarzı negatif havası ve Clint Mansell’in boğucu müzikleriyle oldukça etkileyici bir drama gerilim/psikolojik korku filmi.

Filmde, Natalie Portman’ın Oscar’a uzanmasını sağlayan oyunculuğu, atmosfer ve konunun işlenişi tek kelimeyle nefis.

Konu

Otoriter annesi Erica (Barbara Hershey) ile yaşayan Nina Sayers (Natalie Portman), New York’ta prestijli bir bale okulunda genç bir dansçıdır. Kuğu Gölü eseri için hazırlanmakta olan bale okulunda, oyunun yönetmeni, Thomas Leroy (Vincent Cassel), yeni bir baş dansçı seçmek zorundadır. Bu dansçı; masum, kırılgan Beyaz Kuğu ve onun karanlık şehvetli, kötü ikizi olan Siyah Kuğu ile birlikte ikisini de canlandırabilmelidir.

Hakkında

Mark Heyman, Andres Heinz ve John J. McLaughlin’in senaryosunu yazdığı Siyah Kuğu’yu Darren Aronofsky yönetti.

(En İyi Film ve Yönetmen dâhil) 5 dalda Oscar, (En İyi Film ve Yönetmen dâhil) 4 dalda Altın Küre ve (En İyi Film, Yönetmen, Senaryo dâhil) 12 dalda BAFTA ödüllerine aday olan film, üç törenden de de En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu.

Siyah Kuğu, toplam 285 dalda ödüle aday olup bunların 98 tanesini kazandı.

Filmin ilk gösterimi, 67. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde yapıldı.

13 milyon dolar bütçesi olan film 330 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Yönetmen Darren Aronofsky, film çekimleri sırasında sürekli olarak Natalie Portman ve Mila Kunis’in canlandırdığı karakterlerin arasındaki gerilimi arttırmak için uğraştı. Her iki oyuncunun sahnelerini ayrı ayrı çekmeye özen gösteren yönetmen, çekimlerin ardından diğer oyuncuya “rakibinin” performansı hakkında mesajlar attı.

Yönetmen filmin senaryosunu yazarken Dostoyevsky’nin ünlü kısa romanı Öteki’nden (The Double) de esinlendi.

Clint Mansell filmin tema müziğini bestelerken Tchaikovsky, “Kuğu Gölü” balesini temel aldı. Ama bestenin geri sesleriyle oynayarak, bozuk bir tarz yarattı.

Yönetmen Darren Aronofsky, 2011’de verdiği bir radyo röportajında, Natalie Portman’ın rolü için 1 yıl dans eğitimi aldığını ve filmin yatırımcı buluna kadar tüm ücreti kendi cebinden karşıladığını söyledi. Film başarısını, Portman’ın fedakârlığına, şevkine ve coşkusuna borçlu olduğunu ifade etti.

Natalie Portman, Charlie Rose’a verdiği bir röportajında, dans eğitimlerini bir kenara bırakırsa, en fazla, rolü için sesini değiştirmekte zorlandığını söyledi. Yönetmen, Portman’ın sesini çok çocuksu bulduğu için onun bir ses koçuyla çalışmasını ve daha yetişkin ve daha derinlikli bir ses sahip olmasını istedi. Oyuncuyu en çok zorlayan şey ise, Nina rolü için daha çocuksu, diğer rol için ise daha derinlikli ve yetişkin ses tonu kullanıp aralarında geçiş yapmak oldu.

Portman, balerin rolünü canlandırmak için 9 kilo verdi.

Senaryonun filme dönüşme aşaması yaklaşık 10 yıl sürdü.

Mila Kunis’i yönetmene Portman önerdi. Aronofsky, Kunis ile sadece Skypie üzerinden bir video görüşme yaptı ve oyuncuyu kadroya dâhil etti.

Portman sonraları evleneceği, koreograf Benjamin Millepied ile filmin setinde tanıştı.

Aslında hikâye Şampiyon’un (Wrestler) bir parçasıydı. Fakat sonraları yönetmen, bir Amerikan güreşçisi ile bir balerinin, aynı film için “çok” olacağına karar verip, balerin bölümünü ayırmaya karar verdi.

Portman, filmin senaryosu eline geçip de gerçekten filmin çekileceğine inandığı an bale eğitimine başladı.

Darren Aronofsky, film için 28-30 milyon dolarlık bir bütçe hayal etmesine rağmen ancak 13 milyon dolar bütçe sağlanabildi.

Nina’nın annesi Erica rolü için Meryl Streep, Lilly rolü için ise Blake Lively ve Eva Green düşünülenler arasındaydı.

2009’da hayatını kaybeden Brittany Murphy, Nina Sayers rolü için çekim testine katılmıştı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Çekim ekibi, final sahnesinde Natalie Portman’ın yaralandığı bölgeye kan sürerken, Portman, taytındaki kandan ötürü adet görmüş gibi hissettiğini ve bundan son derece rahatsız olduğunu yönetmen Darren Aronofsky’a iletti. Aronofsky ise, bu sahnenin Nina’nın kadın olmasını sembolize ettiğini bu yüzden de gerekli olduğunu anlattı. Sonuç olarak Portman, Nina’nın öldüğüne inanmadığını, fakat içindeki küçük kızı öldürdüğünü söyledi.

Dip Not: 26 Nisan 2011’de yayımlandı, 13 Ocak 2015’de güncellendi.

Clint Mansell – A Swan Song (For Nina).mp3

“Black Swan (Siyah Kuğ)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.