Ankara 19 Mayıs Stadındaki Yasaklar…

Ankara’da taraftar olmanın zorlukları…

Düşününce o kadar çok madde var ki bu konuda can sıkan. Hani birileri aslında sürekli olarak size “futboldan uzaklaş” sinyali veriyor ve bunu her hafta durmadan yapıyor… Neresinden yazmaya başlayacağımıda çıkartamıyorum doğrusu. O kadar çok madde ve bağlantı var ki bu konuda.

Sanırım yıllar önce bir Fenerbahçe – Galatasaray maçında açılan “sağlam küfürlü” bir pankart nedeniyle çok bilmiş yasakçı yöneticilerimiz stadlarda pankartı yasaklama kararı almışlardı. Bu yasak bir süre sonra birçok şehirde, yok yok Ankara hariç her yerde kaldırıldı. Yani artık tüm şehirlerde “bazı” kurallara uygun pankartlar stadta açılabiliyor. Ama Ankara’da açılmıyor. Bunun nedeni sorulduğunda verilen cevap ise basit “yasak”. “Neden yasak?” sorusunun cevabı da çoğu zaman aynı, “yasak çünkü”…

Bundan 2 hafta önce Ankara 19 Mayıs Stadında oynanan Gençlerbirliği – Eskişehirspor maçında bir arkadaşımız, devre arası transferimiz olan Kosta Rika’lı Randall Azofeifa’yı onurlandırmak için bir Kosta Rika bayrağı yaptırıp stada getirmiş. Ama polisler “bayrak getirmek yasak” diyerek bir ülke bayrağının stadta açılamayacağını söylemişler. Bayağı bir tartışmadan sonra polis bayrağa el koydu ve maçtan sonra alırsın dedi… Buna benzer bir olay yanlışım yoksa 3-4 yıl önce de yaşanmıştı. Yine takımımızda bulunan yabancıları onurlandırmak için getirilen bayraklar stad kapısında alınmıştı. Hatta yanlışım yoksa bayrağı getiren arkadaşlardan bir ikisi de polis tarafından tutulmuştu.

Ankara takımlarını tutan taraftarların durumu bu. Peki ya deplasmana gelen misafir takım taraftarları ne durumda?

İşte burası çok ilginç. Zira örneğin bir Gençlerbirliği – Fenerbahçe maçında Gençler taraftarlarının merdiven geçişlerini açmaları için güvenlik yoğun bir uygulama yaparken Beşiktaş’a ayrılan kale arkasında nedense hiç merdiven basamağı görülmüyor… Ya da yine benzer bir maçta yasaklı olan yanıcı ve patlayıcı maddeleri misafir tribünde yakmak/patlatmak son derece serbest iken bizim tribünde “haşaa”… Yine bir Beşiktaş maçından sonra emniyet, misafir takımın amigolarını sahaya indirmelerini ve saha içinden taraftarlarına üçlü çektirmelerine izin vererek büyük bir “hataya” imza atmıştı. Zaten bu yüzden bu yılki maçta da misafir takım uzun süre aynı isteği tekrarladı. Neyse ki kabul görmemiş bu istek ama günümüzde hangi deplasaman takımının amigosu sahaya girip taraftarlarına üçlü çektirebiliyor ki? Evet, Ankara 19 Mayıs Stadı dışında tabiki…

Son Gençlerbirliği – Bursaspor maçında Bursaspor taraftarları bir sürü pankartını tribünlerine  asabildiler mesela. Oysa bizler sadece üzerinde Alakaralar yazan bir pankartı içeri sokmak için saatlerce bekletilip 3-4 polis kontrolden geçildikten sonra içeri sokabiliyoruz.

Kısacası bir süre sonra da o pankartı içeri sokmak için ne istek kalıyor, ne arzu… Zaten amaç da bu değil mi? Evet, başarıyorlar…

Özetle… Madem bir yasak var ortada neden sadece 19 Mayıs Stadında uygulanıyor… Ve yine sormak gerek, madem bir yasak var ortada neden sadece 19 Mayıs Stadındaki evsahibi taraftarlarına uygulanıyor… Ve yine sormak gerek kendi ülkemizin bile tanıdığı bir ülkenin resmi bayrağının stadta sallanması neden ve niye yasak olur?

2 Şubat 2011

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.