Gruptan Çıktık Diye Sevinmeye Başlamışlardı Ama…

1998 dünya kupası a grubu’nda brezilya, iskoçya, norveç ve fas yer alıyordu. Brezilya olağan bir şekilde, önce iskoçya’yı ardından da fas’ı rahatça yendi ve norveç maçı öncesi gruptan çıkmayı garantiledi.

10 haziran 1998’de fas gruptaki ilk maçında norveç ile karşılaşıyor ve sahadan 2-2’lik beraberlikle ayrılıyordu. Gruba bir puanla başlayan fas, ikinci maçında brezilya’ya yeniliyordu ama bu çok da önemsenecek bir sonuç değildi çünkü brezilya bu gruptaki tüm takımları yenecekti! Norveç ise ikinci maçında iskoçya ile 1-1 berabere kalıyor ve puanını 2’ye çıkartıyordu. Ama ilk iki maçta yalnızca iki puan almalarından çok, son maçta brezilya’ya karşı oynanacak olmalarından dolayı endişeliydiler. Birçok norveçli için kupa bitmişti bile…

Tarih 23 haziran 1998. A grubu ikincisinin belli olacağı brezilya-norveç ve iskoçya-fas maçları aynı saatte başladı. Fas iskoçya’yı yenmesi halinde yoluna devam edeceğine emindi çünkü güçlü brezilya norveç’i çok rahat yenecekti. Fas maça hızlı başladı. Daha 22. Dakikada salaheddine bassir’in golü ile 1-0 öne geçti. Faslı seyirciler 2. Turda karşılarına çıkacak takımı merak etmeye başlamıştı bile. İkinci yarının hemen başında fas güzel oyunu bir golle daha süslüyor ve galibiyeti perçinliyordu.

Norveç – brezilya maçı ise hala 0-0 idi. Norveç berabere kalsa bile turu fas geçeceği için moraller yerindeydi. Maçın 78. Dakikasında afrikalıları çılgına çeviren gol haberi geldi. Bebeto brezilya’yı norveç önünde 1-0 öne geçirmişti… Faslılar sevinç içindeydiler. 83. Dakikada norveç’in gol haberi gelse de moraller bozulmuyordu belli ki bir iş kazası yaşanmıştı. Yoksa brezilya gibi bir deve gol atmak kolay iş değildi. Fas, 85. Dakikada bir gol daha buldu ve iskoçya önünde skoru 3-0’a getirdi. Maç bu skorla sona ererken faslı futbolcular ve teknik heyet sahada gruptan çıkmayı kutluyorlardı.

Oysa diğer maçta inanılmaz bir olay yaşanıyordu. Bitime 2 dakika kala norveç penaltı kazanmıştı. Faslılar eğlene dursun norveçliler nefeslerini tutmuşlar penaltı atışını bekliyorlardı. Kjetil rekdal gerildi… Vurdu… Ve… Gol… Norveç favori brezilya’yı hem de 1-0 geriden gelip 2-1 mağlup etmeyi başarmıştı! Maç bu skorla bitiyor ve çılgına dönme sırası norveçliler’e geliyordu. Diğer maçta sevinen faslılar çok geçmeden norveç’in brezilya’yı devirdiğinin haberini alacak ve gözyaşlarını tutamayacaklardı.

(bu maç anısı için bana ilham veren mustafa serkan güngördü’ye teşekkürler…)

Goal Dergisi, Nisan 2010

1998 Dünya Kupası Finalleri A Grubu 3. Maçı
Brezilya 1-2 Norveç
http://www.macanilari.com/23.Haziran.1998_1998.Dunya.Kupasi.Finalleri.A.Grubu.3.Maci.Brezilya.1-2.Norvec-199819989233–.html

1998 Dünya Kupası Finalleri A Grubu 3. Maçı
İskoçya 0-3 Fas
http://www.macanilari.com/23.Haziran.1998_1998.Dunya.Kupasi.Finalleri.A.Grubu.3.Maci.Iskocya.0-3.Fas-199819989236–.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.