Yeni Türkü – Her Dem Yeni: Yirmi Seçilmiş Şarkı (LP)

Son zamanlarda en keyif aldığım işlerden birisi, sembolik olarak, yüzde 90’ından fazlası sevdiğim şarkılardan oluşan plakları koleksiyonuma eklemek. Birkaç ay önce de Cansın’a “keşke Yeni Türkü’nün de şöyle bir best of’u falan olsa da alsak” demiştim ki Düş Bahçeleri hakkında yaptığım araştırma sırasında grubun 1996’da yayınladığı Best Of’ları olan Her Dem Yeni’nin 26 Haziran 2020’de LP olarak yayınlandığını fark ettim! Sonrası malum, sepete ekle, öde ve bekle!

Yeni Türkü bana hep “Akdeniz” gibi gelmiştir. Yunanistan, Türkiye’nin Ege kıyıları… Bir yandan tazeleyici bir eğlence, bir yandan da naif bir hüzün… Olmasa Mektubun, Telli Telli ya da Maskeli Balo… Haris Alexiou’nun aynı müziğin üstüne söylediği Yunanca şarkılar…

Belki de bu yüzden bir yandan da evrenselliği, dostluğu çağrıştırır Yeni Türkü’nün tınıları bana. Bir yandan da Atina’ya inip de arabaya binip radyoyu rastgele açtığımda çalan Yunan şarkılarının tınılarını çok sevmemi, aslında farklı bir ülkede olsam da aslında “karşı kıyıda” olduğumu anımsatmıştır Yeni Türkü bana.

Bir de “Bana Bir Masal Anlat Baba” vardır. Çocukluktan mı severdim o diziyi, yoksa şimdi de izlesem sever miyim bilmem ama o mahalle kültürü, babacan ve yardım sever insanlar, sözler ve Yeni Türkü tınıları hep güzel şeyler anımsatır bana…

Plaktaki şarkıları tek tek yazmaya gerek yok sanırım, çünkü hepsi yıllar içinde kült olmuş parçalar. Adettendir diyerek yazının altına birkaç tanesini ekleyeyim.

Aşk Yeniden

Vira Vira

Olmasa Mektubun

Telli Telli

Yeşilmişik

Çember

Yedikule

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.