Suzume no Tojimari (Suzume)

TÜR: Animasyon, Aksiyon, Macera. SÜRE: 122 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2022. imdb: 7,7. Tomatometer: %96…

Senin Adın’ın (Kimi no Na wa / Your Name) senaryo yazarı ve yönetmeni Makoto Shinkai’nin imzasını taşıyan Suzume, her şeyiyle oldukça başarılı animasyon filmi.

Konu

Japonya’nın güneybatısındaki Kyūshū bölgesinde sakin bir kasabada yaşayan 17 yaşındaki bir liseli kız olan Suzume okula yetişmeye çalışırken enteresan bir genç ona kasabada bir harabe olup olmadığını sorar ve bir kapı aradığından bahseder. Suzume okula gider ama bir süre sonra merak edip adamı aramaya başlar.

Hakkında

Suzume’yi Makoto Shinkai yazıp yönetti.

Yapım 322 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin orijinal adı olan “Suzume no Tojimari”nin anlamı “Suzume’nin Kapı Kilidi”.

Makoto Shinkai, bu filmin ana ilham kaynağı olarak Haruki Murakami’nin “Süper Kurbağa Tokyo’yu Kurtarır” adlı kısa öyküsünü ve “Sahilde Kafka” adlı romanını ve ayrıca Küçük Cadı Kiki (Majo No Takkyūbin / Kiki’s Delivery Service) adlı anime filmini gösteriyor.

Küçük Suzume’nin annesiyle birlikte oynayıp sandalye hakkında konuştuğu sahne doğrudan gerçekliğe dayanıyordu. Makoto Shinkai, çekimden sonra eve döndüğünde küçük kızı sürekli onun yanındaydı ve “filmi bitirip bitirmediğini” soruyordu. Ve her zaman “Hayır, henüz değil!” diye cevap verdi.

Genç Suzume’nin annesini kaybettiği olay, Japonya’da şimdiye kadar kaydedilen en güçlü deprem olan Touhoku depreminin neden olduğu 2011 tsunamisiydi. 11 Mart 2011’de dalgaları 43 metreye kadar ulaşan bir tsunami Fukushima kıyılarını vurdu, sonunda 20.000’e yakın insan öldü, birçok sahil kasabası tamamen tahrip oldu ve Fukushima Daichii nükleer felaketiyle sonuçlandı. Bu yüzden yüzbinlerce sakinin (elektrik santralinin altı mil çapındaki herkes) tahliye edilmesine yol açtı. Genç Suzume’nin teyzesi tarafından bulunduğu manzaranın çorak araziye benzemesinin nedeni budur.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Makoto Shinkai: “İlk başta, bu hikâyeyi Suzume ve başka bir kızın yolculuğu hakkında bir filme dönüştürmek istedim. Hatta bu yöne gitmek istememin nedeni, kişisel olarak çok geleneksel olanı anlatmaktan biraz yorulmuş olmamdı. aşk hikayesi Senin Adın‘da “erkek kızla tanışıyor” ve “tanışacaklar mı, olmayacak mı, tanışacaklar mı” konusunda elimden gelen her şeyi yaptığımı hissettim. Bu romantizm unsuru kitlelerle çok bağdaştırılabilir, bu yüzden geniş bir izleyici kitlesinde yankı uyandıran bir konuydu. Şahsen, bunu pek çok kez yaptığım için, yön değiştirdim. Daha kardeşlik tarzı romantik bir hikâyeye dönmek istedim, ama bunu değiştirmek zorunda kaldım çünkü yapımcım şöyle dedi: “Bu romantik hikâyelerden sıkılmış olabilirsiniz ama izleyiciniz bunu seviyor.” Ben de bunu çok fazla romantizme dönüştürmemek için, onun öncelikli ilgi alanını sandalye yapmaya karar verdim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.