Goodbye Lenin! (Elveda Lenin!)

TÜR: Komedi, Dram, Romantik. SÜRE: 121 Dk. ÜLKE: Almanya. YAPIM YILI: 2003. imdb: 7,7. Tomatometer: %90…

Doğu Almanya’nın Batı Almanya ile birleştiği ilk yılları oldukça keyifli ve ilgi çekici bir hikaye ile konu edinen Elveda Lenin!, oldukça başarılı bir dram komedi filmi.

Yapımın Yann Tiersen imzalı müzikleri hikayeye nefis bir atmosfer sağlıyor.

Konu

Doğu Almanya yıkılmadan önce kalp krizi geçiren ve 8 ay komada kalan anne (Katrin Sass), dışarıda olup bitenlerden habersizdir. Doktor en ufak bir şokta annenin ölebileceğini söyler. Bunun üzerine oğlu (Daniel Brühl) ona yapay bir dünya oluşturur.

Hakkında

Bernd Lichtenberg, Wolfgang Becker ve Achim von Borries’in senaryosunu yazdığı Elveda Lenin’in yönetmen koltuğunda Wolfgang Becker oturuyor.

Yapım hem Altın Küre hem de BAFTA’da Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde ödüle aday gösterildi.

6.5 milyon dolar bütçesi olan yapım 79 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Çoğunlukla eski Doğu Berlin’de çekilmiş olduğu için filmde bilgisayar efektleri kullanılarak batılı ürünlere yönelik birçok reklamın kaldırılması ve birçok rengin önemli ölçüde açılması veya grileştirilmesi gerekiyordu.

Sigmund Jähn, filmde “karakterinin” yer almasına izin verdi, ancak kendisi oynamayı reddetti. Jähn’a benzeyen ve onun tipik lehçesini konuşan bir aktör bulmak çok zordu ama çekimler başladıktan sonra Wolfgang Becker, İsviçreli aktör Stefan Walz’u seçti. Karmaşık bir makyaj yapıldı ve Jähn’ın memleketi Vogtland’dan gelen başka bir aktör tarafından seslendirildi.

Rainer (Alexander Beyer) doğum günü partisinde Batı Almanya kökenli olduğunu Christiane’den saklamaya çalıştığında, çocukların Pioneer hareketinde neredeyse bir Gauleiter olduğunu söyler. Gauleiter, bölgesel bir Nazi partisi liderine verilen isimdi.

Bankadaki sahne 11 Eylül 2001’de çekildi. Maria Simon daha sonra, oyunculuk ile gerçek dünyadan inanılmaz TV haberlerini ayırt etmekte çok zorlandığını söyledi.

En başlarda Florian Lukas Alex rolünü oynayacaktı fakat yönetmen Wolfgang Becker bu rol için Daniel Brühl’ü seçtiğinde, Lukas’a Denis rolünü teklif etti.

Orijinal senaryoda Denis (Florian Lukas), “Deniz” adında aşırı kilolu bir Türk-Almandı.

Filmdeki tüm mektuplar, film ekibiyle uygulamalı eğitim yapan Kölnlü genç bir kadın tarafından yazılmıştır.

Annenin yanından Lenin’in bir heykelini taşıyan helikopter, tüm Varşova Paktı devletlerinde yaygın olarak kullanılan bir Mil Mi-8 nakliye helikopteridir. Doğu Almanya’da özellikle uçan vinç rolünde kullanıldı.

Alex’in Spreewäldgurken’i elde etmede yaşadığı zorluğa rağmen, bunlar aslında 1990’da Almanya’nın yeniden birleşmesinden sonra kesintisiz olarak mevcut olan birkaç Doğu Almanya ürününden biriydi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Hikaye, esnek bir şekilde, filmde tasvir edilene benzer kontrollü bir ortamda yaşayan Vladimir Lenin’in hayatının son iki yılına dayanıyor. Stalin, aşırı heyecanın Lenin’in sağlık sorunlarına yol açabileceğini gerekçe göstererek, kendisi için tek nüsha gazeteler bastırmış, dönemin siyasi mücadeleleriyle ilgili tüm haberleri sansürlemişti.

Rus yazar Olga Slavnikova, Ekim 2001’de filme benzer bir olay örgüsüne sahip çok satan romanı “Bessmertnyj”i yayınladı. Kitaptaki hikâye, 2. Dünya Savaşı’nın felçli bir gazisi olan yaşlı bir Ekatirenburg vatandaşı hakkındadır. Kızı, ona SSCB hakkında video materyalinin yeniden oluşturulmasını gerektiren, Sovyet partisi tarafından yönetilen alternatif bir dünya yaratarak hayatını kolaylaştırmaya çalışıyor. Ayrıca adam kalp krizi geçirerek ölür. Benzerlikler nedeniyle Slavnikova, “Elveda Lenin!” Yaratıcılarına dava açacağını duyurdu. Ancak Rus medyası tarafından Slavnikova’ya yapmaması tavsiye edildiği için bundan vazgeçti. Üstelik kitap çıktığında filmin çekimleri yapılıyordu yani kitap çıkmadan senaryo zaten hazırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.