Höstsonaten (Autumn Sonata / Güz Sonatı)

TÜR: Dram, Müzik. SÜRE: 99 Dk. ÜLKE: Batı Almanya. YAPIM YILI: 1978. imdb: 8,1. Tomatometer: %87…

Orta yaşlı bir kadınla annesinin “hesaplaşmasını” konu alan Güz Sonatı, başarılı karakter analizleriyle oldukça vurucu bir dram filmi.

Son yıllarda beyaz perdede bolca konu edilen, çocuklarını bir nedenden ötürü terk eden ya da çocuklarıyla arasına blok koyan anne karakterini günümüzden 45 yıl önce bir filmde görmek oldukça enteresandı.

Konu

Köy papazı ile evli olan Eva (Liv Ullmann) 7 yıldır görmediği ünlü bir piyanist olan annesi Charlotte’u (Ingrid Bergman) evine davet eder. Annesinin ziyareti ilk anlarda sıcak geçse de bir süre sonra Eva ile Charlotte arasında bir hesaplaşmaya dönecektir.

Hakkında

Güz Sonatı’nı Ingmar Bergman yazıp yönetti.

Yapım Atın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film ödülünün sahibi oldu. Ayrıca En iyi Kadın Oyuncu (Ingrid Bergman) ve En iyi Senaryo dalında 2 kategoride ödüle aday gösterildi.

Ivır Zıvır

Güz Sonatı, aktris Ingrid Bergman’ın son sinema filmi.

Çocuklarını bırakıp kariyerine devam etmek için ayrılan bencil bir sanatçıyı konu alan senaryoyu ilk kez okuduğunda Ingrid Bergman şok oldu. Bergman 40’lı yılların sonlarında, İtalyan film yönetmeni Roberto Rossellini ile kaçmak için ailesini terk ederek ünlü olmuştu.

Ingmar Bergman, vergi makamlarıyla devam eden bir savaş nedeniyle esasen anavatanı İsveç’ten sürgün edildiğinden, film Batı Alman şirketi Personafilm GmbH ve Lew Grade’in ITC Filmi tarafından finanse edildi ve Norveç’te Oslo’nun dışındaki eski bir film stüdyosunda çekildi. .

Ingrid Bergman piyanist Charlotte’u canlandırırken, asıl gördüğümüz ve çaldığını duyduğumuz kişi Ingmar Bergman’ın ünlü bir konser piyanisti olan eski eşi Käbi Laretei. Hatta klavyede Ingrid’in vücut dublörlüğünü de o yaptı.

Yönetmen Ingmar Bergman sonraları, çekime ilk başladıklarında Ingrid Bergman’ın rolünü korkunç bir şekilde oynadığını söyledi. Ama bu konu üzerinde tartıştıktan sonra, “zeki, inanılmaz derecede zor ama zekiydi” dedi.

Alakası olmayan yönetmen Ingmar Bergman ile aktris Ingrid Bergman’ı ilk ve tek kez bir filmde bir araya getirmenin yanı sıra, Ingmar Bergman’ın o sırada (beşinci eşi, 1971’de evlendi) karısının da adı Ingrid idi. Profesyonel olarak Ingrid von Rosen olarak bilinmesine rağmen, üçünün birlikte çekilmiş fotoğrafları tipik olarak “Ingmar Bergman, eşi Ingrid Bergman ve aktris Ingrid Bergman ile” satırlarında altyazılı olarak sunulurdu.

Güz Sonatı, Ingrid Bergman’ın 11 yıl sonra ana dilinde çektiği ilk filmi oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.