Dare Mo Shiranai (Nobody Knows / Kimse Farketmiyor)

TÜR: Dram. Süre: 141 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2004. imdb: 8,0. Rottentomatoes: %93.

Arakçılar (Manbiki Kazoku / Shoplifters), Bitmeyen Yürüyüş (Aruitemo Aruitemo / Still Walking) ve Benim Babam, Benim Oğlum (Soshite Chichi ni Naru / Like Father Like Son) gibi üç nefis filme imza atan Japon yönetmen Hirokazu Koreeda’nın bu üçlüden önceki filmi olan Kimse Farketmiyor, konusu ve oyunculuklarıyla oldukça başarılı bir dram filmi.

Gerçek bir olaydan esinlenerek, ama şiddeti azaltarak, senaryosunu yazan Koreeda, diğer üç filmdeki gibi “aile olma”nın ne demek olduğunu sorguluyor.

Konu

Genç bir anne 4 çocuğuyla birlikte Tokyo’da bir eve taşınırlar. Fakat garip olan en büyük çocuk dışındaki çocukların eve bavul içinde gizlice sokulmalarıdır. Anne diğer 3 çocuğa asla dışarı çıkmamalarını ve ses yapmamalarını öğütler. Kısa bir süre sonra da en büyük oğlu Akira’ya (Akira) kardeşlerine göz kulak olmasını söyleyip iş için diyerek evden ayrılır.

Hakkında

Kimse Faretmiyor’u Hirokazu Koreeda yazıp yönetti.

Yapım Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarıştı. Aynı törende 14 yaşındaki oyuncu Yûya Yagira En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

Yapım 2,3 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Yönetmen Hirokazu Koreeda’ya göre Kimse Farketmiyor, Sugamo’nun terk edilmiş çocuk vakasının gerçek hikayesinden esinlenmiş olsa da, gerçek bir anlatım değil ve sadece hikayenin gidişatı ve sonu gerçek hikayeye dayanıyor. Ayrıca, hikayenin filmin versiyonu, filmin dayandığı gerçek olaydan çok daha az tüyler ürpertici.

Yapım neredeyse kronolojik olarak bir yılda çekildi.

Yönetmen Hirokazu Koreeda, uzun çekim süresi boyunca hem kendisi ile çocuklar arasında hem de çocukların kendi aralarında bir güven ilişkisi kurmaya çalıştığını söyledi. Çekim molaları sırasında, çocuklardan filmden günlük kaygılarına kadar ne düşündükleri hakkında kendi günlüklerini yazmaları istedi.

Yönetmen Hirokazu Koreeda, dört çocuk oyuncuyu seçmek için kapsamlı seçmeler yaptı. Oyuncuların hepsi amatör oyunculardı. Ayrıca, oyuncu seçimi sırasında küçük bir kız, gürültülü sandaletlerle geldi. Yönetmen onu o kadar beğendi ki anne karakterini ararken Yuki’nin karakteri buldu. Ayrıca doğal olmalarını istediği için çocuklara rolleri hakkında ayrıntılı açıklamalar yapmadı.

Yapım Japonya’nın En İyi Yabancı Dilde Film Oscar’ına adayıydı. Fakat finallere kalamadı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Yönetmen Koreeda yapımın senaryosunu 1988’de Tokyo’da yaşanan “Sugamo çocuk terk vakası” olayından esinlenerek yazdı. 5 farklı babadan 5 çocuğu olan bir anne, 15 yaşındaki en büyük oğluna 50.000 yen bırakarak, 2, 3, 4 ve 7 yaşlarındaki kardeşlerine sahip çıkmasını isteyip gider ve bird aha geri gelmez. 2 yaşındaki en küçük çocuk en büyük oğlanın iki arkadaşı tarafından saldırıya uğrar ve ölür. Yaklaşık 1 yıl sonra ev sahibinin bir şeylerden şüphelenip polisi araması sonucu yapılan bir aramada 3 çocuk ve bir de ceset bulunur. Olay basına yansıyıp haberlere konu olunca anne polise teslim olur. 4 yıl ertelemeli 3 yıl hapis cezası alır. En büyük çocuk kız kardeşinin ölümü sırasında orada olmadığı ama gömülmesine yardım ettiğine karar verildi. Fakat şartlar düşünülerek bir bakım evine gönderilmesine karar verildi. Anne 3 yıl hapis cezasını çektikten sonra diğer iki kızının velayetini geri aldı.

Hirokazu Koreeda, senaryonun ilk taslağını film yapılmadan on beş yıl önce yazdı. İlk başta filmin adı “Harika Pazar” idi. Akira’nın öznel bakış açısından ortaya çıkan senaryoda tüm ailenin (çocuklar, anne ve çeşitli babalar) bir Pazar gezisi için yeniden bir araya geldiği bir fantezi sekansıyla sona eriyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.