Green Mile (Yeşil Yol)

TÜR: Suç, Dram, Fantezi. SÜRE: 189 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1999. imdb: 8,6. Tomatometer: %79…

Fantastik konusuna rağmen dokunaklı ve nefis anlatımıyla izleyiciyi düşünmeye iten Yeşil Yol, oldukça başarılı bir suç, dram filmi.

Konu

Oldukça iri bir adam olan John Coffey (Michael Clarke Duncan), iki küçük kızı tecavüz ederek öldürmek suçundan idama mahkûm olmuştur. Ürkütücü görünümünün aksine oldukça ince ve karmaşık bir iç dünyası olan John Coffey, bazı doğaüstü güçlere sahiptir. İdam cezası alan mahkûmların bulunduğu hapishanenin infaz odası baş gardiyanı olan Paul Edgecomb’un (Tom Hanks) ona gerçekten suçlu olup olmadığını sorması ile birlikte ikisinin arasında bir diyalog başlar.

Hakkında

Yeşil Yol, Stephen King’in aynı adlı romanından Frank Darabont tarafından uyarlandı ve yönetildi.

Yapım En İyi Film dahil olmak üzere 4 dalda Oscar’a aday gösterildi. Ayrıca Altın Küre’de Michael Clarke Duncan En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında ödül için yarıştı.

Film imdb’nin en iyi 250 film listesinde üst sıralarda yer alıyor.

60 milyon dolar bütçesi olan yapım 287 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Stephen King filmin tüm çalışmaları içinde en sadık uyarlaması olduğunu söyledi.

Duygusal sahneleri çekerken Michael Clarke Duncan, babasının onu çocukken terk ettiğini hatırlıyordu.

Filmde on beş fare kullanıldı. Her biri aylarca farklı numaralar yapmak için eğitildi.

Çoğu zaman aktörler çekimler sırasında bir fareye değil yerdeki bir lazer ışığına bakıyorlar.

Çekimlerin yapılacağı mekân olarak, şimdilerde artık kullanılmayan ABD’nin Tennessee Eyalet Hapishanesi’nde karar kılınmıştır. Hapishanedeki infazların yapıldığı elektrikli sandalyenin tasarımı yapılırken ise, New York’ta bulunan Sing Sing Hapishanesi’ndeki gerçeğinden yararlanmıştır.

Tom Hanks, Forrest Gump‘ta (1994) baş rolü oynamak için Esaretin Bedeli’nde (Shawshank Redemption) (1994) Andy Dufresne rolünü geri çevirmek zorunda kaldıktan sonra, Paul Edgecomb rolünü Frank Darabont’a bir iyilik olarak kabul etti.

(1 saat 35. dakika civarında) Tom Hanks fare üniformasını kirkletmiş gibi yapmıyor. Fare gerçekten çekimler sırasında üniformasını kirletiyor.

Michael Clarke Duncan’ı devasa göstermek adına yatağı küçük yapıldı.

Tom Hanks sette her Cuma gecesi tüm ekibe yemek ısmarladı.

Hayranlarının hikayenin sonunu öğrenmesi için son bölüme kadar beklemek zorunda kalmaları için Stephen King filmin uyarlandığı romanı bölümler halinde yayınladı. King, her bir bölümü kendi içinde minyatör doruk noktaları yazsa da o bile yazarken hikayenin nasıl biteceğine dair hiçbir fikrinin olmadığını itiraf etti.

Gerçekte, Michael Clarke Duncan, başrol oyuncusu David Morse ile benzer bir boydaydı ve James Cromwell’den birkaç santim daha kısaydı. Diğer şeylerin yanı sıra, yaratıcı kamera açıları, John Coffey olarak Duncan’ın hapishane personeli, hatta “Acımasız” Howell ve Warden Moores’un üzerinde yükseldiği yanılsamasını yaratmak için kullanıldı. Paul, Coffey ve Brutal’ın aynı karede olduğu bir sahnede, Michael Clark Duncan bir kalas üzerinde, David Morse yerde ve Tom Hanks sadece bu amaçla yere kazılmış bir hendekte duruyordu.

Yapımcılar John Coffey rolünü oynayacak doğru oyuncuyu bulmakta zorlanınca Bruce Willis, Armageddon’da (1998) birlikte rol aldığı Michael Clarke Duncan’ı önerdi.

Tom Hanks, Stephen King seti ziyaret ettiğinde Paul Edgecomb rolünde kalmaya devam etti. King ona “elektrikli sandalyede” oturmak isteyip istemediğini sordu, ancak Hanks bölgenin sorumlusu olduğu için reddetti.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

(1 saat 3 dakika civarında) Michael Clarke Duncan, John’un Paul’ün idrar enfeksiyonunu iyileştirdiği sahne için Tom Hanks’in kasıklarını tutmak zorunda kalmaktan oldukça rahatsızdı. Hanks setten ayrıldı ve sahneyi çekmek için geri geldi; Duncan, Hanks’in kasıklarını tuttu ve pantolonuna boş bir su şişesi koyduğunu öğrenince şok oldu. Bundan sonra Duncan sahnede kendini daha rahat hissetti.

John Coffey’yi büyük göstermek için daha önceki sahnelerde kullanılan elektrikli sandalyelerden daha küçüğü kullanıldı.

Bay Jingles makarayı itmiyor. Görsel efektlerle silinmiş bir ip tarafından çekiliyor. Fare aslında makaraya uygulanan bir kokuyu takip ediyor.

Eduard Delacroix’in başarısız infaz sahnesi, haksız yere suçlanan katil Jesse Tafero’nun gerçek hayattaki infazından ilham aldı. 4 Mayıs 1990’da, elektrikli sandalyeli infazı sırasında kafasından altı inçlik alevler çıktı. Sonradan deniz süngeri yerine sentetik sünger kullanıldığı anlaşılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.