Gladiator (Gladyatör)

TÜR: Aksiyon, Macera, Dram. SÜRE: 155 Dk. ÜLKE: Amerika, İngiltere. YAPIM YILI: 2000. imdb: 8,5. Tomatometer: %78…

Anlatımı, konusu, müzikleri, oyunculuklarıyla oldukça şatafatlı bir yapım olan Gladyatör, belki de sinema dünyasının son epik filmi.

Konu

İmparator Marcus Aurelius’un (Richard Harris) hüküm sürdüğü Roma’da bir general olan Maximus (Russell Crowe), imparatorluğun hiyerarşik basamaklarında gitgide yükselmiştir. Babasının kendisini kayırmak yerine Maximus adındaki bir generali el üstünde tutması da tahtın asıl varisi olan Commodus’u (Joaquin Phoenix) rahatsız etmektedir. İmparator Marcus Aurelius’u öldürerek tahta oturan Commodus, Maximus ve ailesinin öldürülmesi yönünde emrini çıkarmak için fazla beklemez.

Hakkında

Senaryosunu David Franzoni, John Logan ve William Nicholson’ın yazdığı Gladyatör’ün yönetmen koltuğunda Ridley Scott oturuyor.

12 dalda Oscar ödülüne aday gösterilen yapım En İyi Film ve En iyi Erkek Oyuncu (Russell Crowe) dâhil 5 ödülün sahibi oldu. Yapım benzer bir şekilde Altın Küre’de ve BAFTA’da da En iyi Film ödülünü kazandı.

Gladyatör imdb’nin en iyi 250 listesinde üst sıralarda yer alıyor.

103 milyon dolar bütçesi olan yapım 460 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film için önemli bir karakter olan Proximo’yu canlandıran usta oyuncu Oliver Reed’in çekimlerin bitimine 3 hafta kala hayata veda etmesi üzerine yönetmen ve yapımcılar ne yapacaklarını bilemediler. Çünkü Proximo’yu farklı bir oyuncu ile canlandırmak hem çekimleri uzatacak hem de yaklaşık 25 milyon dolar ek bütçe gerekecekti. Bunun üzerine yönetmen Scott, snearyoyu yeniden yazdırdı ve oyuncunun bir vücut dublörü ile bazı yerlerde bilgisayar efekti kullanarak filmi tamamlamaya karar verdi.

Joaquin Phoenix’in “merhametli değil miyim?” diye bağırdığı sahnede tamamen doğaçlama idi. Bu yüzden oyuncu Connie Nielsen’in tepkisi de gerçek tepkisiydi.

Hans Zimmer imzalı film müzikleri albümü tüm zamanların en fazla satan film müziği albümlerinden biridir.

Maximus evini anlatırken “gün boyu ot kokan, akşamları ise yasemin kokan bir mutfak bahçesi var” diyor. Aslında bu sözler tamamen doğaçlama idi ve Russell Crowe Avustralya’daki evinden bahsediyordu.

Connie Nielsen, filmde taktığı 2000 yıllık mühür yüzüğünü bir antikacıda buldu.

Filmin girişindeki savaştan sonra Russell Crowe’un yüzündeki yara izi gerçekti. Bunun sebebi çekimleri sırasında atının ürkmesi ve onu ağaç dallarının bulunduğu yerde döndürmesiydi.

Açılış savaş sahnesi Bourne Woods, Surrey, İngiltere’de çekildi. Kraliyet Ormancılık Komisyonu bölgeyi ormansızlaşma için planlamıştı, bu yüzden Ridley Scott ağaçları kendilerinin yakmasını önerdi. Komisyon da memnuniyetle kabul etti.

Russell Crowe’a göre Gladyatör kariyerinin en iyi filmi ve Maximus’un da en iyi rolü.

Giannina Facio (Maximus’un karısı) 2015’te Ridley Scott ile evlendi.

İlk duyurulduğunda, Arnold Schwarzenegger Proximo’yu oynamak için takip ediliyordu.

Russell Crowe, bu filmi The Insider (Köstebek) (1999) filminden birkaç ay sonra çekmeye başladı. Önceki filmi için 20 kilo fazla almıştı ve bu filmden önce hepsini geri verdi. Oyuncu bu kiloları vermek için Avustralyalı çiftliğinde normal çalışmanın dışında özel bir şey yapmadığını iddia ediyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Orijinal senaryoya göre, Maximus’un, muhtemelen Commodus’un sondan bir önceki darbesi olarak, yakalandıktan sonra Kolezyum’da Proximo ile savaşması gerekiyordu. Oliver Reed’in ölümü yeniden yazmaya zorladı.

Commodus başlangıçta Roma halkı tarafından tercih edilmesine rağmen, dramatik megalomani eylemleriyle bu statüsünü kaybetti. Genellikle Roma’nın düşüşünün başlatıcısı olarak kabul edilir. Saltanatı sırasında, adını para ve halk terimleri gibi birçok ortak terime dahil etti. Sonunda, vatandaşlar ve Senato onun kuralına yeterince sahip oldu: zehirlendi ve zehri kustuktan sonra boğuldu. Daha sonra, Senato dili Commodus’tan önceki haline döndürdü ve kendisinin diktiği birçok heykeli indirildi.

Ridley Scott, Maximus ve Lucilla’nın cinsel ilişkisine dair herhangi bir öneriyi kabul etmedi çünkü bu, Maximus’un öldürülen karısı ve oğluyla birlikte olma ihtiyacını azaltacaktı. Russell Crowe da buna karşıydı, karakterinde bunun olmadığını hissediyordu.

Gerçek hayatta, Marcus Aurelius vebadan öldü. Bu filmde Commodus bir kucaklama sırasında onu boğuyor. Filmin ilerleyen bölümlerinde Gracchus, Commodus’a “vebadan ölen birini kucaklayıp kucaklamadığını” soruyor.

Gerçek hayattaki Commodus, tarihte arenada gladyatör olarak savaşan tek Roma İmparatoruydu. Ancak bunu bir değil birkaç kez yaptı. Ayrıca arenada öldürülmemiş, Narcissus adlı bir atlet tarafından hamamda boğularak öldürülmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.