TÜR: Belgesel, Biyografi. SÜRE: 75 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,7. Tomatometer: %96…
National Geographic fotoğrafçısı James Balog’un Kuzey Kutbu’ndaki çok yıllık buzul değişimlerini fotoğraflamak için uğraşını konu alan Buzun Peşinde, oldukça başarılı bir biyografi, belgesel filmi.
Belgeseli izlediğim günlerde küresel ısınma oldukça revaçta bir gündem maddesi olsa da, belgeselin hazırlandığı 2012 yılında küresel ısınmanın gerçek olmadığını savunan insanların çoğunlukta olması oldukça enteresan. Balog’un zorluklara göğüs gererek yaptığı çalışma aslında küresel ısınmanın bal gibi ortada olduğunu da kanıtlıyor. Ama işte “kural koyucular”ın bunu kabullenmesi ancak 10 yıl sonrasına yani günümüze rastlıyor ne hikmetse…
Buz mavisi rengine bayılan biri olarak belgeseldeki buz renklerinin beni benden aldığını da not düşmek isterim.
Konu
Çevre fotoğrafçısı James Balog, küresel ısınmanın etkilerini dünyaya göstermeye yardımcı olacak fotoğraflar çekmek için Grönland, İzlanda ve Alaska’ya gider. Başlangıçta iklim değişikliği konusunda şüpheci olsa da kısa izlenimlerle aslında devasa buzulların eridiğini fark eder ve bunları belgelemeye başlar.
Hakkında
Senaryosunu Mark Monroe’nun yazdığı Buzun Peşinde’nin yönetmen koltuğunda Jeff Orlowski oturuyor.
Belgeselin tema müziği olan ve J. Ralph’ın bestelediği, Joshua Bell’in keman çaldığı ve Scarlett Johansson’un seslendirdiği “Before My Time” şarkısı En İyi Orijinal Şarkı dalında Oscar ödülüne aday gösterildi.
Yapım 1,33 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Buzullar, okyanusun içine doğru bu devasa buz dağlarını kırdığı zaman, buna buzağılama deniliyor. Buzullar, okyanusun içine girdiğinden bu yana, yüz binlerce yıldır, buzul her zaman buzağıladı. Ama, belgeselde gördüğümüz; Grönland buz katmanının incelmesi ve buz ve suyun sonsuza dek okyanusa dökülmesi.
Belgesel, Grönland’daki Jakobshavn Buzulu’nda 75 dakika süren bir buzul buzağılama olayından sahneler içeriyor.
İki EIS kameramanı, buzul manzaralı küçük bir çadırda birkaç hafta bekledi ve sonunda, buzuldan 7.4 kilometrekarelik (1.8 cu mi) buzun çöktüğüne tanık oldular.
“Titanik’i batıran buzu ürettiğine inanılan devasa bir buzulun buzağılanması, bir şehrin parçalanmasını izlemek gibidir.”