The Mauritanian (Moritanyalı)

TÜR: Biyografi, Drama, Gerilim. SÜRE: 129 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2021. imdb: 7,4. Tomatometer: %75…

9/11’den sonra jet hızıyla kurulan ve oldukça tartışmalı olan Guantanamo Kampı’nda uzun süre tutuklu olan Mohamedou Ould Slahi’nin gerçek hayat hikâyesinden beyaz perdeye aktarılan Moritanyalı, oldukça başarılı ama bir o kadar da can sıkıcı bir biyografik drama gerilim filmi.

Konu

9/11 saldırısından 2 ay sonra Mohamedou Ould Slahi (Tahar Rahim) Moritanya’da apar topar gözaltına alınır ve birçok yerde sorgulandıktan sonra 9/11’in en önemli ismi olarak Amerika’nın Guantanamo Kampı’na getirilir. Yıllar sonra insan hakları aktivisti avukat Nancy Hollander (Jodie Foster) Slahi’nin hikâyesini duyar ve tüm tepkilere rağmen onu savunmaya karar verir.

Hakkında

Slahi’nin “Guantanamo Günlüğü” adlı kitabından Michael Bronner, Rory Haines ve Sohrab Noshirvani tarafından uyarlanan Moritanyalı’nın yönetmen koltuğunda Kevin Macdonald oturuyor.

Yapım En İyi Film, Erkek Oyuncu ve Senaryo’nun da aralarında bulunduğu 5 dalda BAFTA’da ödüle aday gösterildi.

Film 7,5 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Tutuklu Mohamedou Ould Slahi, Guantanamo’daki muamelesinin bu filmde tasvir edildiğinden çok daha acımasız ve insanlık dışı olduğunu belirtti.

Filmde Jodie Foster tarafından canlandırılan insan hakları avukatı Nancy Hollander bir röportajında, film için hazırlanan ‘Guantanamo’ setine ilk girdiğinde nefesinin kesildiğini belirtti. Çünkü set Mohamedou Ould Slahi ile yaptığı görüşmelerdekiyle neredeyse birebirdi.

Filmde 9/11 zanlılarından birini canlandıran Tahar Rahim, 2018 yapımı The Looming Tower dizisinde ironik bir şekilde 9/11’i soruşturan gerçek hayattaki FBI ajanı Ali Soufan’ı canlandırıyor.

Tahar Rahim filmde bir Moritanyalıyı canlandırsa da kendisi Cezayirli.

Filmde Nancy Hollander (Jodie Foster), Fransızca’yı tercüme etmesi için Teri Duncan’ı (Shailene Woodley) işe alıyor. Gerçek hayatta ise Foster aslında oldukça akıcı bir Fransızca konuşuyor. Ayrıca mezuniyet konuşmasını da Fransızca olarak yapmıştı.

Filmde adından sıkça söz ettiren eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, filmin vizyona girmesinden birkaç ay sonra öldü.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin sonunda yer alan şu bilgi bile Guantanamo Kampı’nın ne kadar büyük yalan olduğunu gözler önüne seriyor; “Guantanamo’da tutuklu bulunan 779 mahkumdan sadece sekizi hüküm giydi. Fakat bu mahkumiyetlerden üçünün hükmü temyizde bozuldu.”

Buna rağmen yine filmin sonunda verilen şu bilgi de bir o kadar can sıkıcı; “Ne CIA, ne Savunma Bakanlığı, ne de başka herhangi bir ABD devlet kurumu Guantanamo Kampı’nda yapılan hakkında hiçbir zaman sorumluluk kabul etmedi ve Guantanamo’da meydana gelen suistimallerle ilgili olarak özür dilemedi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.