TÜR: Animasyon, Macera, Komedi. SÜRE: 95 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2021. imdb: 7,5. Tomatometer: %91…
İtalyan Rivierası’nda geçen ve esnek bir şekilde eski İtalyan bölgesel mitleri ve folklorundan esinlenerek deniz canavarları ve insanları konu alan Luca, oldukça başarılı bir animasyon.
Özellikle sahil kasabası ve ayrıntıları efsanevi. İzlerken insan, “yaz olsa da denize gitsek” diyor. (Gülen surat emojisi.)
Konu
1959 yazı. Genç ve ürkek deniz canavarı Luca Paguro bir gün denizin dibine düşmüş insanlara ait bazı nesneler bulur. Tam bunları incelerken bir başka deniz canavarı olan Alberto Scorfano’yu görür ve onu takip eder. Alberto’nun suyun dışına çıktığında insan olduğunu fark eder. O da karaya çıkınca insan olur.
Hakkında
Enrico Casarosa, Jesse Andrews ve Simon Stephenson’un senaryosunu yazdığı Luca’nın yönetmen koltuğunda Enrico Casarosa oturuyor.
Yapım, Oscar, BAFTA ve Altın Küre’de En İyi Animasyon dalında ödüle aday gösterildi.
Luca, 50 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Yapım senaryo yazarı ve yönetmen Enrico Casarosa’nın çocuklandığından esinlenildiği için onun çocukluğunun geçtiği Cenova ve İtalyan Rivierası’na İtalyan kültürü ve çevre hakkında araştırma yapmaları için birçok Pixar çalışanı gönderildi.
Pixar’ın 2011 yapımı La Luna adındaki kısa animasyonu gibi dizayn ve animasyon konusunda el çizimi, stop motion tekniği ve Miyazaki’nin sitilinden esinlenildi.
Yönetmen animasyonu, “Federico Fellini’ye ve diğer klasik İtalyan film yapımcılarına saygılarını sunarken, karışımında da bir parça Miyazaki var” diye tanımladı.
Hikâyenin geçtiği İtalyan Rivierası denilen yer, Fransa ve İtalya arasında paylaşılan Ligurya Denizi sahillerine veya İtalya’nın Kuzey Akdeniz sahillerine verilen isimdir.
Porto Rosso, Pixar’ın önceki filmi Soul’da bir seyahat acentesinin vitrinindeki reklam olarak görülebilir.
Marcovaldo’nun mutfağındaki sobanın markası “Caldino” (biraz sıcak), buzdolabının markası “Freddino” (biraz soğuk).
Alberto’nun soyadı olan Sorfano İtalyancada akrep balığı demek. Genelde görünüşü güzel olmayan insanlar için kullanılır.
Alberto duvara tam 383 çentik atmış. Bu da bir yıldan fazladır karada yaşadığını gösteriyor.
Filmin başı ve sonunda Alberto’nun Luca’ya söylediği ve çevirilmeyen “Piacere, Girolamo Trombetta” sözü aslında İtalya’da küçük çocuklar arasında yaygın bir şaka. Tam çevirimi “Tanıştığıma memnun oldum (benim adım) Girolamo Trombetta.”
Yönetmen Casarosa’ya filmin adını niye Luca olarak seçtiniz diye sorulduğunda, “film tema olarak onun ve arkadaşı Alberto’nun dostluğu hakkında ama o gerçek adı olan Enrico’yu değil “Luca”yı seçiyor. Çünkü daha basit. Aynı zamanda Amerikanlar için telaffuzu daha kolay” dedi.
***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***
Luca’nın soyadı olan Paguro İtalyancada münzevi yengeç demek. Ki bu aslında filmin başındaki kabuğuna sığınmış ürkek Luca’yı ve onun dış dünyaya gitmesini istemeyen ailesini temsil ediyor. Aynı zamanda Luca’nın kabuğundan çıkıp farklı ortamlarda rahatça yaşayabileceği konusunda da filmin sonuna bir atıfta bulunuyor.
Alberto’nun Luca’ya verdiği tren biletinin üstünde görünen A113 numarası, California Sanat Enstitüsü’nde karakter animasyonu öğrencilerinin kullandığı sınıf numarasına bir gönderme.
Alberto’nun yaşadığı ada, babası tarafından terk edilmesini kabul etme ve yoluna devam etme konusundaki isteksizliğini temsil ediyor. Luca ile tanışana kadar, bir gün babasının geri döneceği umuduyla adada saklandığı yerde kalıyor. Hikayenin sonuna doğru Luca, arkadaşının gitmesi durumunda iyi olacağından endişeleniyor. Alberto ise ona şöyle yanıt veriyor: “Beni adadan kurtardın Luca. İyiyim.”
Filmin sonundaki yazı bölümünde Massimo Alberto’ya filmin başlarında onun istediği şeylerden biri olan bir bıçağı hediye ediyor.