Sezen Aksu – Düş Bahçeleri (LP)

90’ların sonlarına doğru bir pikabım olmuş ve sağdan soldan bulduğum 3-5 plağı ara ara döndürüp döndürüp dinliyordum. 2001 – 2008 yılları arasında ise bir amaç edinmiş ve Sezen Aksu plaklarını toplamaya başlamıştım. Tabi o yıllarda henüz Issız Adam filmi yayınlanmadığından olacak plaklar genelde sadece plakçılarda, sahaflarda veya eskicilerde bulunabiliyordu ve en önemlisi şimdi inanılmaz gelse de çok cüzi rakamlara bulunabiliyordu.

Sezen’in Sezen Seley adı ile çıkan ilk 45’liği ve olup olmadığı tam olarak bilinmeyen ‘88 LP’si hariç sanatçının tüm ulusal plaklarını ve birkaç tane de Almanya’da yayınlanan toplama albümlerini edinerek koleksiyonu tamamlamıştım. Bazı plaklardan 2’şer tane vardı ve o günlerdeki rakamlara göre tüm plaklara 550 TL ödemiştim!

Issız Adam’dan sonra herkesin plakçılara koştuğu, 5 liraya aldığım plağın bir anda 30 liraya satılmaya başladığı günlerde, yani 2009’da, Budapeşte-Viyana seferi yapma fikri akla düştüğünde giderlerini karşılamak adına Sezen Aksu’nun bir plak setini 1.500 TL’ye (yani tüm plakların maliyetinin 3 katına) gittigidiyor’dan satmıştım. Hatta site üstünden ilanı gören bir gazeteci bana ulaşıp röportaj yapmış ve gazetede yayınlamıştı! İlginçti doğrusu…

Tabi günümüzdeki plak rakamlarını düşünsek benden 1.500’e alan arkadaş hala elinde tutuyorsa bir ev alır herhalde artık. 🙂

Geçenlerde Cansın’la konuşurken artık koleksiyona bir Sezen LP’si koyalım dedik ve yaptığımız araştırma ile içinde en fazla sevdiğimiz şarkı barındıran plağın, 1995’te Onno Tunç ile birlikte hazırladığı ve 14 Temmuz 1996 tarihinde 13. stüdyo albümü olarak yayınladığı Düş Bahçeleri olduğunda karar kılıp sepete ekledik.

Plağın kapağındaki fotoğraf bence Sezen Aksu’nun en güzel fotoğrafı! 🙂

Albüme gelirsek. “Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk” dışında bana göre şarkılar tam anlamıyla efsane. Onursuz Olmasın Aşk’ı en güzel yorumlayan sanatçının Levent Yüksel olduğunu söylemeye gerek yok sanırım 🙂

Sezen’in “fırlama” şarkıları Seni Yerler, Kaçın Kurası ve Le Le Le çok güzel ve eğlenceli. Yarası Saklım, Bile Bile, İki Gözüm, Yalnızlık Senfonisi ise oldukça “damar” şarkılar. Uzun lafın kısası bence açın dinleyin çok kaliteli albüm…

Yazı yayınlandıktan sonra twitterdan @bayankafein şu bilgiyi verdi; “Albümün en kalp kırıcı yanı yayınlanmasına 6 ay kala Onno Tunç’un hayatını kaybetmesi ve Sezen Aksu’nun Onno’yu kaybettikten 3 ay sonra ilk kez sahnede “Yalnızlık Senfonisi”ni  söylemesi…”

Eklenti Notu (8 Haziran 2022): Plağı aldıktan 1 yıl sonra en sevdiğim 2 Sezen Aksu plağı olan Gülümse ve Deliveren‘i de büyük bir zevkle arşive ekledim.

Seni Yerler

Yarası Saklım

İki Gözüm

Bile Bile


Düş Bahçeleri

Tüm Albüm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.