La Llorona (The Weeping Woman / Ağlayan Kadın)

TÜR: Suç, Dram, Korku. SÜRE: 97 Dk. ÜLKE: Guatemala. YAPIM YILI: 2019. imdb: 6.6. Tomatometer: %96…

1982-83 yıllarında Guatemala’da yaşanan ve askeri yönetimin yaptığı Maya Soykırımı’ndan dolayı yargılanan eski Guatemala diktatörünün ve ailesinin yaşadıklarını konu edinen Ağlayan kadın, konusu ve oyunculuklarıyla oldukça başarılı bir suç, korku, dram filmi.

Filmin tema müziği olan 7, 5 dakika uzunluğundaki La Llorona de los Cafetales de çok başarılı bir çalışma.

Konu

Eski Guatemala diktatörü Enrique Monteverde 1982-83 yıllarda ülkede yaşanan ve Maya Soykırımı adındaki katliamdan ötürü yargılanmaktadır. Ülkenin bir numaralı gündemi olan bu konu eşi, kızı ve torununu da son derece etkilemektedir. Bir yandan da Monteverde’nin akşamları evinde ağlayan bir kadın sesi duyduğunu söylemesi evdeki herkesi tedirgin etmektedir.

Hakkında

Jayro Bustamante ve Lisandro Sanchez’in senaryosunu yazdığı Ağlayan Kadın’ın yönetmen koltuğunda Jayro Bustamante oturuyor.

Yapım 2021 Altın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film kategorisinde ödüle aday gösterildi.

Ivır Zıvır

Film, Altın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film ödülüne aday gösterilen ilk Guatemala yapımı oldu.

Ağlayan Kadın’ın ilk gösterimi 30 Ağustos 2019’da Venedik Film Festivali’nde yapıldı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

La Llorona (“Ağlayan Kadın”, “Beyazlı Kadın”), Meksika kökenli bir şehir efsanesidir. Meksika, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneybatısı, Porto Riko, Orta ve Güney Amerika’da anlatılır. Genellikle çocukları korkutmak, onlara söz dinletmek için anlatılan bu hikâyenin kökeninde Maria adında güzel bir kadının iki çocuğunu boğarak öldürmesinin ardından kendini nehre atarak intihar etmesi ve bu yüzden arafta kalması anlatılmaktadır. Maria’nın ruhu sonsuza kadar dünyada dolaşıp çocuklarına ağıt yakmaya mahkûm edilmiştir. Bazı anlatımlarda öteki dünyaya geçebilmesinin şartı çocuklarını bulup yanında getirmesi olarak belirlenmiştir.

Söylenceye göre beyazlar içinde, çekici bir kadının (Maria’nın hayaleti olduğu sanılmakta) geceleri nehrin yakınında ağıt yakarken duyulması ona “Ağlayan Kadın” adının takılmasına sebep olmuştur.

Efsaneye göre onun ağlamasını duyan veya kendisini gören insanlar yakın zamanda ölüme mahkûmdurlar.

Filmdeki diktatör Enrique Monteverde aslında eski askeri diktatör General Efrain Ríos Montt (1982–1983). Montt soykırımın en yoğun aşamasındaki rolü nedeniyle suçlandı. Generalin başta olduğu dönemde komünist oldukları gerekçesi ile insanlara inanılmaz bir katliam yapıldı. Ülke çapında en az 250.000 çocuğun en az bir ebeveyninin şiddet nedeniyle kaybettiği tahmin ediliyor. Sadece El Quiche eyaletinde bu çocukların sayısı 24.000’di. Montt, Evanjelik bir Hristiyandı ve katliamlara şöyle bir dini gerekçe oluşturdu: “Onlar komünist ve dolayısıyla ateist ve bu nedenle iblisler ve bu nedenle onları öldürebilirsiniz.” Kurbanların çoğu geleneksel Maya dinlerini uyguluyordu.

Guatemala ordusu birçok durumda özellikle çocukları ve yaşlıları hedef aldı. Askerlerin, anne babalarının gözleri önünde çocukları kafalarını ağaçlara ve kayalara çarparak öldürdüğü bildirildi. Uluslararası Af Örgütü, bu dönemde ordunun sivil kadınlara tecavüz etme oranının arttığını belgeledi. Askerler zaman zaman hamile kadınlara tecavüz etti. Guatemala ordusu ayrıca köylülere karşı sahte operasyonlar yürüttü, gerilla kılığında tecavüz ve katliamlar yaptı. Bir örnek 7 Aralık 1982’de Las Dos Erres köyünde hükümet askerleri tarafından 300’e yakın sivilin katledilmesidir. Suistimaller arasında “bazılarını köy kuyusuna diri diri gömmek, bebekleri kafalarını duvara vurarak öldürmek, genç kadınları hayatta tutmak” yer alıyor. Bu, münferit bir olay değildi. Aksine, hakikat komisyonu tarafından belgelenen 400’den fazla katliamdan biriydi – komisyona göre, bazıları ‘soykırım eylemleri’ oluşturuyordu.

“CIIDH” veri tabanı, 1982 yılında hükümet güçleri tarafından 18.000 kişinin öldürüldüğünü belgeledi. Yalnızca Nisan 1982’de (General Efraín Ríos Montt’un görevdeki ilk tam ayı), ordu günde yaklaşık 111 oranında belgelenmiş 3.330 cinayet işledi. Tarihçiler ve analistler, toplam ölü sayısının bu sayıyı on binleri geçebileceğini tahmin ediyor. Bazı kaynaklar, Ríos Montt döneminde, çoğunlukla Nisan ve Kasım 1982 arasındaki ilk sekiz ay içinde, 75.000’e kadar ölüm olduğunu tahmin ediyor.

23 Mart 1982 tarihinde yaptığı bir darbeyle iktidarı ele geçiren Efrain Ríos Montt, 8 Ağustos 1983 tarihinde Savunma Bakanı Humscar Humberto Mejía Victores tarafından darbe ile devrildi. 2007 yılında Kongre’ye üye olarak kamu görevine döndü ve böylece dokunulmazlık kazandı. Devlet başkanlığı görev süreleri boyunca savaş suçları ile eski bakan ve danışmanlarının uzun süredir devam eden davalarından korundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.