Mr. Deeds Goes to Town (Bay Deeds Kasabaya Gider)

TÜR: Komedi, Dram, Romantik. SÜRE: 115 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1936. imdb: 7.9. Tomatometer: %90…

Genellikle sıradan Amerikan insanını konu alan duygusal ve ahlaki değerleri ön planda tutan filmlere imza atan Frank Capra’ya İki Gönül Bir Olunca’dan (It Happened One Night) sonra 2. kez En İyi Yönetmen Oscar’ına uzanmasını sağlayan Bay Deeds Kasabaya Gider, dram ve komedisi tam dozunda ayarlarmış, ince göndermelerle süslenmiş başarılı bir komedi dram filmi.

Konu

Küçük bir kasabada yaşayan Longfellow Deeds’in (Gary Cooper) hayatı, tanımadığı bir dayısından 20 milyon dolarlık bir servet kalmasıyla birdenbire değişir. Mirası almak için gittiği New York’un onun gibi naif bir genç için oldukça acımasız olan koşullarına uyum sağlamakta zorlanır; zira bankacılardan gazetecilere, miras için hak iddia edenlerden sanatçılara kadar herkesin bir anda ilgi odağı oluverir.

Hakkında

Clarence Budington Kelland’ın hikâyesinden Robert Riskin’in senaryosunu yazdığı Bay Deeds Kasabaya Gider’in yönetmen koltuğunda Frank Capra oturuyor.

Yapım En İyi Film, Yönetmen ve Senaryo dâhil 5 dalda Oscar’a aday gösterildi ve En İyi Yönetmen ödülünü kazandı.

845,710 dolar bütçesi olan yapım 1 milyon dolardan fazla gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Dalgın bir şekilde karalama yapmak anlamına gelen “doodle” kelimesi İngilizceye bu filmden sonra girdi. Kelimeyi senaryo yazarı Robert Riskin tarafından icat edildi.

Başrol oyuncusu Jean Artur 1972’deki film festivaline kadar filmi hiç izlememişti.

Bess Flowers bu filmde figürandı. “Hollywood Ekstralarının Kraliçesi” lakaplı Flowers, 700’den fazla filmde yer aldı ve bunlardan 21’i En İyi Film Oscar’ına aday gösterildi. Bunlardan 5 tanesi de mutlu sona ulaştı. Bu, onu En İyi Film Oscar’ını alan filmlerde en çok yer alan oyuncu olarak rekor kırmasını sağladı.

Yapımın 800 bin dolar civarı olan bütçesi 1936 için oldukça büyük bir rakamdı.

Film temel hikâyesini 1935’te The American Magazine’de seri olarak yayınlanan ve Clarence Budington Kelland tarafından yazılan Opera Hat adlı kısa hikâyeden alıyor.

Yönetmen Frank Capra ve senaryo yazarı Robert Riskin bu filmde 5. kez birlikte çalıştılar.

Frank Capra’nın filmleri; her insanın kendinde görmekten hoşlanacağı değerleri taşıyan sıradan kahramanları, bu insanların savundukları haklı davaları ve filmlerinin mutlu sonları ile uluslaşma sürecindeki Amerikan halkının ilgi ve beğenisini toplamıştır. Filmleri bu temelde diğer ülkelerde de yoğun ilgi çekmiştir. Capra “Amerikan Rüyası”‘nın hararetli bir temsilcisi olmuştur. Meslektaşı John Ford, Capra’yı “Amerikan Rüyası’na inananların ilham kaynağı, büyük bir adam ve büyük bir Amerikan” olarak nitelemiştir.

Columbia başkanı Harry Cohn, yönetmenlerinin yalnızca tek bir çekim yapmalarına izin vereceği ve böylece stüdyoya büyük miktarda para kazandıracağı yönünde bir hüküm verdi. Frank Capra bunu aşmak için bir boşluk buldu. Her çekimin sonunda, “Kes” diye bağırmak yerine “Tekrar yap” diye bağırıyor ve oyuncular hemen sahnenin kesintisiz tekrarına başlıyorlardı.

Jean Arthur sahne korkusu yaşadığı için çekimlerden önce kusar ve çekimin ardından hemen giyinme odasına gidip ağlardı. Yine de kamera karşısına geçince gayet normal hatta havalı olurdu. Gary Cooper, sette kendisini rahat hissetmesini sağlayabilecek birkaç oyuncudan biriydi.

Frank Capra çalışmalarına yapımcıların bulaşmaması için herhangi bir stüdyo yöneticisi sete gelirse çekim yapmayı durdururdu. Harry Cohn sete ne zaman gelse, Capra yarım saatlik bir kahve molası verirdi. Kayıp zaman çok pahalıydı bu yüzden de, Cohn nadiren yüzünü gösterirdi.

Frank Capra, Longfellow Deeds rolü için aklındaki tek aday Gary Cooper’dı. Yapımcılar Cooper’ın boşa çıkması için tam 6 ay beklediler. Yapımın bu kadar bekletilmesinin maliyeti tam 100.000 dolardı.

Frank Capra, Gary Cooper’ın genç ve masum görünmesini sağlamak için Harry Langdon filmlerinden birkaç numara kullandı. Örneğin Cooper ilk sahnesinde, kendisi için çok kısa ve sıkı bir ceketle papyon takıyor.

Frank Capra genelde yapımlarında bütçeyi aşmadığı için övünse de, bu filmde bütçeyi yüzde beş oranında aştı, bunun en büyük sebebi önceki filmlerinde olduğundan daha farklı açılardan çekim yapmasıydı.

Yapım senarist Robert Riskin’in en sevdiği filmdi.

Harry Cohn, kadın başrol rolünü Jean Arthur’a vermek istemiyordu. Frank Capra, sonunda, Cohn’un oyuncunun yüzüne değil sesine odaklanması konusunda ısrar ederek onu ikna etti.

Motion Picture Herald’ın haberine göre, film Almanya’da “Ari ırktan olmayan aktörlerin prodüksiyona katıldığı gerekçesiyle” yasaklandı.

Yapım Harry Cohn’un Frank Capra’nın isminin film başlığın üstünde olmasına izin verdiği ilk film oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.