TÜR: Biyografi, Komedi, Dram. SÜRE: 108 Dk. ÜLKE: İtalya, Fransa, Belçika. YAPIM YILI: 1994. imdb: 7.7. Tomatometer: %93…
Konusu, oyunculuğu, naifliği ve şiir-insan-aşk göndermeleriyle Postacı, oldukça başarılı bir biyografik komedi filmi.
Filmden;
Neruda: Benim şiirimle kızı baştan çıkarmışsın.
Postacı: Senin yazdığın şiirle kızı baştan çıkardığım doğru. Ama o şiir sana ait değil.
Neruda: Benim yazdığım şiirin bana ait olmadığını mı söylüyorsun?
Postacı: Evet. Şiir, yazana değil ihtiyacı olana aittir.
Konu
1950’li yılların başında İtalya’da tenha bir adanın fakir balıkçı köyünde yaşayan yoksul Mario Ruoppolo (Massimo Troisi), baba mesleği balıkçılık yerine postacı olmayı tercih etmiştir. Gelen postaları adanın dört bir yanına bisikletiyle dağıtır. Zaten hemen hemen tek bir kişi için çalışıyor gibidir, o da adada sürgün olarak yaşayan Şilili ünlü şair Pablo Neruda (Philippe Noiret)’dır. Doğal olarak Dünyanın dört bir tarafıyla yazışan bu ünlü şahsiyet Marksist düşüncelerinden dolayı ülkesinden uzaklaştırılmıştır. Bu saf yürekli posta dağıtıcısıyla yazar arasında zamanla sıcak bir dostluk gelişir. Neruda zaman içerisinde postacıya şiiri sevdirmiştir. Hatta Postacı Mario, tanıştığı ve bir görüşte aşık olduğu güzel bir genç kızla Neruda’nın şiirlerindeki mecazları kullanarak iletişim kurar. Pablo Neruda’nın şiirleri onları birbirlerine yaklaştırmıştır.
Hakkında
Antonio Skármeta’nın Ardiente Paciencia (Ateşli Sabır) adlı tiyatro eserinden Anna Pavignano, Michael Radford, Furio Scarpelli, Giacomo Scarpelli ve Massimo Troisi tarafından uyarlanan Postacı’nın yönetmen koltuğunda Michael Radford oturuyor.
Yapım BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ve Oscar’da En İyi Müzik ödüllerini sahibi oldu.
3 milyon dolar bütçesi olan film 22 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Filmin senaristlerinden ve filmde postacıyı canlandıran başrol oyuncularından Massimo Troisi bu filmi tamamlayabilmek için önemli bir kalp ameliyatını ertelemişti. Nitekim film tamamlanır tamamlanmaz da bir kalp krizi geçirerek hayata veda etti. Öldüğünde 41 yaşındaydı ve filmin eriştiği başarıyı göremedi. Yapım Massimo Troisi’ye ithaf edilmiştir.
Massimo Troisi sağlık sorunları nedeniyle o kadar yorgun düşmüştü ki günde sadece bir saat kadar çekim yapılabiliyordu. Sahnelerinin çoğu bir veya iki çekimde çekildi. Filmin tüm çekim planı ona göre ayarlandı.
Yapımcı Mario Cecchi Gori de Troisi gibi filmden sonra hayatını kaybetti ve ikisi de ölümlerinin ardından Oscar’a aday gösterilmiş oldular.
Yapımın New York’daki gösterimi yaklaşık 2 yıl sürdü. Bu yüzden filmin videokaseti çıktıktan ve kablolu tvde yayınlandıktan sonra bile sinemada gösteriliyordu.
Film 11 haftada çekildi ve sadece Paskalya’da ara verildi.
Filmdeki olaylar 1950’li yıllarda İtalya’da tenha bir adada geçer. Oysa Antonio Skármeta’nın özgün romanında ve bundan uyarlanan 1983 yapımı Şili filminde olaylar 1970’lerde Şili’de Isla Negra adında küçük bir kasabada geçmektedir.
Ünlü Şilili şair Pablo Neruda siyasi fikirlerinden dolayı adaya sürgüne gönderilmiştir. Gerçek hayatta Neruda 1952 yılında İtalya’nın Capri adasında İtalyan tarihçi Edwin Cerio’nun villasında bir süre yaşamıştı, filme bu da esin kaynağı olmuştur.
Filmin çekimleri ise Sicilya’da Salina adasında yapılmıştır.
Kitapta Mario Jimenez 17 yaşında bir gençken filmde Massimo Troisi’nin canlandırdığı Mario Ruoppolo 35-40 yaşları arasındadır.
Film Türkiye’de 5 Ocak 1996 tarihinde gösterime girmiştir.