Klaus (Klaus: Sihirli Plan)

TÜR: Animasyon, Macera, Gizem. Süre: 96 Dk. ÜLKE: İspanya. YAPIM YILI: 2019. imdb: 8,2. Tomatometer: %94…

Bir nevi Noel Baba’nın alternatif bir çıkış hikayesini konu edinen Klaus: Sihirli Plan, oldukça başarılı ve eğlenceli bir animasyon filmi.

Konu

Jasper, babası postahane müdürü olan tembel bir gençtir. Jasper’ın hiçbir baltaya sap olmaması üzerine onu cezalandırmak için, aileler arasında kan davası yaşanan, haritanın unutulmuş bir yerinde bulunan korkunç bir adaya postacı olarak gönderir. Bir süre sonra hayatını değiştirecek olan, tek başına yaşayan gizemli bir oduncu olan Klaus ile tanışır.

Hakkında

Hikayesini Sergio Pablos’un yazıp, Jim Mahoney ve Zach Lewisile birlikte senaryosunu yazdığı Klaus: Sihirli Plan’ın yönetmen koltuğunda da Sergio Pablos oturuyor.

Yapım Oscar ve BAFTA’da En İyi Animasyon ödülüne aday gösterildi. BAFTA’da mutlu sona ulaştı.

Animasyon bu yazı yazıldığında imdb’nin en iyi 250 film listesinde yeralıyordu.

Klaus: Sihirli Plan’ın 40 milyon dolar bütçesi vardı.

Ivır Zıvır

Sami kızı Márgu’yu seslendiren Neda Margrethe Labba hiç İngilizce konuşmuyor. Bu konuda yönetmen Sergio Pablos,, kızın yaşadığı Tromsø, Norway‘e gitti ve tüm konuşmaları ve tepkileri orada kaydetti.

Animasyonun daha fazla 3 boyutlu gibi görünmesi için hacimsel aydınlatma ve doku oluşturma kullanılan ilk geleneksel el çizimi animasyon oldu.

Yapım Netflix’in ilk orijinal animasyon filmi olarak dağıtıldı.

Film Nisan 2015’ten itibaren birçok stüdyo dolaştı fakat ”çok riskli” diyerek Kasım2017’de Netflix’in hakları satın almasına kadar sürekli geri çevrildi.

Kurgusal Smeerensburg kasabası, Norveç’te var olan gerçek bir kasaba olan Smeerenburg’a dayanıyor. Kasaba 17. Yüzyılda balina avcılığı yapılan müreffeh bir yerdi.

Sami kızı Márgu ilk plana göre İngilizce de konuşacaktı fakat sonradan sadece yerel dil konuşmasına karar verildi.

J.K. Simmons (Klaus’u seslendiren oyuncu) bir zamanlar kolej dışında oyunculuk kariyerini sürdürürken alışveriş merkezi Noel Baba olarak çalıştı.

Yapım animasyoncu Mary Lescher’ın çalıştığı son filmi oldu. Bu yüzden film ona adandı..

Animasyonun fikirden yayınlanmasına kadar geçen süre yaklaşık 10 yıl.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Animasyondaki karakterlerin giysi renkleri göndermeler içeriyor. Mesela Krum’lar yeşil ve mavi kıyafetler giyerlerken rakipleri Ellingbolar kırmızı ve kahverengi kıyafetler giyiyorlar. Sami halkı ise, birlikte uyum içinde yaşama yeteneklerini ifade eden hem kırmızı hem de mavi giyiyorlar. Klaus ünlü kırmızı elbisesini alırken, Jesper filmin çoğunda mavi giyiyor. İkili Samilerle birlikte çalıştıklarında arkadaş olduklarına bir gönderme.

Jesper, Norveççesi Jasper, Almancada Caspar’dır. Bu isim muhtemelen Fars kökenlidir ve “hazine” anlamına gelir. Bu, Klaus’un oyuncakları (‘hazineleri’) Smeerensburg’un çocuklarına ulaştırmasına yardım etme rolünün habercisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.