Finding Forrester (Forrester’ı Bulmak)

TÜR: Dram. SÜRE: 136 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2000. imdb: 7.3. Tomatometer: %74…

Sadece bir kitap yazarak ünlü olan sonra da ortadan kaybolan bir yazarın, belalı bir bölgede yetişen 16 yaşındaki siyahi bir çocuğa mental koç olmasını konu alan Forrester’ı Bulmak, ince göndermeleri olan başarılı bir dram filmi.

Konu

Oldukça fakir ve belalı bir bölge olan Bronx’da yaşayan ama okulunda oldukça başarılı olan 16 yaşındaki siyahi öğrenci Jamal Wallace (Rob Brown) arkadaşlarıyla basket oynarken apartmanların birinden bir adamın sürekli kendilerini dürbünle takip ettiğini fark eder. Bir gün bahse girip adamın evine gizlice girer. O sırada adam da içeridedir.

Hakkında

Mike Rich’in senaryosunu yazdığı Forrester’ı Bulmak’ın yönetmen koltuğunda Gus Van Sant oturuyor.

43 milyon dolar bütçesi olan yapım 80 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Rob Brown’ın oyuncu olmak için bir arzusu yoktu. Sadece 300 dolarlık cep telefonu faturasını ödemek için filmde ekstralardan bir rol almak için rol testine girdi. Yönetmen onun doğal yeteneğini keşfedip başrolü verdi.

Jamal okul bilgisayarında Forrester hakkında bilgi ararken ekrana gerçek Sean Connery’nin gerçek bilgileri geliyor.

Çekimler sırasında Sean Connery’nin daktilo kullanamadığı fark edildi. Bu yüzden o sahnelerde bir “el” dublörü kullanıldı.

Film gerçek bir hikayeye dayandırılmasa da yapılan eleştirilerde Forrester karakterinin yazar J. D. Salinger’den esinlenildiği söylendi. Connery daha sonra rolü için ilham kaynağının gerçekten Salinger olduğunu kabul etti.

William Forrester karakteri aynı zamanda ağır bir şekilde “A Confederacy of Dunces” adlı gizemli bir otobiyografik roman yazan fakat yayınlatamadığı için arabasında intihar eden yazar John Kennedy Toole’den ilham almış. Toole’un ölümünden birkaç yıl sonra kitabı yayınlandı ve ve Pulitzer ödülü kazandı.

Forrester’ın Jamal’ın hikaye yazarken daktilo tuşlarına oldukça ritmik bir şekilde bastığı sırada sarf ettiği, “You’re the Man Now Dog! / Artık bir adamsın, köpek!” oldukça popüler oldu. Hatta bu replikten ilham alan bir internet sitesi repliğin baş harflerini kullanarak YTMND.com olarak hayata başladı ve oldukça popüler oldu.

Bill Murray, William Forrester rolü için düşünülen adaylardan biriydi.

Ekipte 4 Oscarlık oyuncu: Sir Sean Connery, Matt Damon, Anna Paquin ve F. Murray Abraham ile bir Oscar adayı: Gus Van Sant yer alıyor.

Yönetmen Gus Van Sant, Jamal Forrester hakkında kütüphanede araştırma yaparken kütüphane görevlisi olarak gizlice kameramın önünde yer aldı.

Sir Sean Connery ve F. Murray Abraham 1986 yapımı Gülün Adı’nda (The Name Of The Rose) da ideolojik rakipleri canlandırdılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.