Boże Ciało (Corpus Christi / İsa’nın Bedeni)

TÜR: Dram. SÜRE: 115 Dk. ÜLKE: Polonya. YAPIM YILI: 2019. imdb: 7.7. Tomatometer: %97…

Islahhaneden şartlı olarak tahliye edilen bir gencin, ufak bir kasabada kendisini papaz olarak tanıtmasıyla başlayan “sahtekârlığını” konu alan Corpus Christi, geçmişinden kurtulabilme çabası/hayaliyle kurtulamamak arasında gidip gelmeyi oldukça güzel bir şekilde anlatan başarılı bir dram filmi.

Film, dini eğitimi olmayan bir gencin “farklı bir bakış açısından” kilise cemaatini etkilemesini, siyasilerle kilisenin ilişkisini ya da tabu olarak kabul edilenlerin üzerine gitmeye oldukça güzel bir şekilde dokunuyor.

Yapımda Daniel’in posterde de yer alan vaaz sonrası suyu yukarı atıp ağzını açtığı sahne efsanevi.

Konu

İkinci dereceden cinayetle ıslahhanede kalan Daniel (Bartosz Bielenia) ufak bir kasabadaki kereste fabrikasında çalışmak için şartlı olarak tahliye edilir. Kasabaya geldiğinde önce kiliseye gitmek ister. Islahhanede papaza yardım ettiği için yanında papaz kıyafeti vardır ve kilisede onu papaz sanarlar. O da geçmişinden kurtulmak için rolünü oynamaya başlar.

Hakkında

Mateusz Pacewicz’in senaryosunu yazdığı Corpus Christi’nin yönetmen koltuğunda Jan Komasa oturuyor.

Yapım 2020’de En İyi Uluslararası Film/En İyi Yabancı Dilde Film Oscar’ına aday gösterildi.

1,3 milyon dolar bütçesi olan yapım 8,6 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Corpus Christi’yi Krzysztof Rak’ın danışman olarak yardımıyla Mateusz Pacewicz yazdı. Yönetmen Jan Komasa senaryoyu okuduktan sonra hikâyeyi biraz daha ileri taşımak adına Daniel karakterinin “belalı geçmişi”ni senaryoya ekledi.

Senaryo yazarı Komasa, filmde yer alan en önemli olaylardan biri olan ve kasabanın travması haline gelen araba kazasını yazarken 2010’da Polonya Cumhurbaşkanı ve üst düzey bürokratların da içinde bulunduğu 96 kişinin ölümüyle sonuçlanan Smolensk uçak kazasından esinlendiğini söyledi.

Film yapımcıları bir adamın “benim gerçek hayat hikâyemi çaldınız” iddiasıyla uğraşmak zorunda kaldılar. Yapımcılar, film senaryosunun sadece bir kişi değil birçok olaydan esinlendiğini çünkü Polonya’da birçoğu için sosyal statüde yükselmek anlamına geldiği için papazmış gibi davranmanın çok yaygın olduğunu ve neredeyse her ay yeni bir haber çıktığını söylediler.

Yapımın İngilizce adı olan Corpus Christi latince ve tam anlamı “İsa’nın Bedeni”. Katolikler için önemli bir dini bayram olan Corpus Christi ya da bir başka deyişle Katolik Yortusu, Paskalya’dan 60 gün sonraki Perşembe günü kutlanır ve bu yüzden 21 Mayıs ile 21 Haziran tarihleri arasına düşmektedir.

Filmin girişinde “gerçek olaylardan esinlenilmiştir” yazısı yer alıyor.

Yapımın ilk gösterimi 2019 Venedik Film Festivali’nde yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.