Joker

TÜR: Suç, Dram, Gerilim. Süre: 122 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2019. imdb: 8,5. Tomatometer: %68…

Joaquin Phoenix’in efsanevi bir oyunculukla, karakterin olabilecek en orijinal hikayesini beyaz perdeye aktardığı Joker, karakterin duygusal değişimini en iyi şekilde anlatan gerilimli hikayesiyle oldukça başarılı bir film.

Kara Şövalye’ye (Dark Knight) kadar, kafayı yemiş bir “palyaço” gibi canlandırılan Joker’in dram dolu hayatının derinliklerine inen film bir yandan da karaktere empati kurmanızı sağlıyor.

Konu

1981… Arthur Fleck… Başarısız bir stand-up komedyeni… Gotham Şehrinde zenginlere karşı, delilik ve nihilizme bulanmış şiddetli bir karşı-kültürel devrime ilham verecektir.

Hakkında

Todd Phillips ve Scott Silver’ın senaryosunu yazdığı Joker’in yönetmen koltuğunda Todd Phillips oturuyor.

Joaquin Phoenix filmdeki performansıyla Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Ayrıca filmin müziğini yapan Hildur Guðnadóttir benzer bir şekilde üç büyük ödül töreninde de mutlu sona uğraştı.

Yapım imdb’nin En İyi 250 film listesinde üst sıralarda yer alıyor.

55-70 milyon dolar bütçesi olan Joker, 1 milyar 74 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Joaquin Phoenix Joker karakterini oynarken en fazla karakterin kahkahasında zorladığını söyledi.

Joaquin Phoenix karakterinin kahkahası için, patolojik kahkaha hastalığından kurtulmak isteyen insanların videolarından esinlenerek oluşturduğunu söyledi. Ayrıca, izleyicilerin tanımlayamadığı bir karakteri canlandırmaya çalıştı.

Joker, 1 milyar dolar gişe hasılatını geçen ilk +18 film oldu.

Phoenix film için 23 kilo verdi. Bu konuda, “kilo verirsem memnuniyetsiz, aç, güçsüz ve kırılgan hissedeceğimi umdum. Fakat fiziksel olarak kıvrak, akıcı olacağımı hiç ummadım. Kilo verdikten sonra vücudumu daha önce hiç böyle hareket ettiremediğimi fark ettim. Bunlar karakterime hazırlanmaya başlamak için oldukça önemliydi.”

Todd Phillips, Joaquin Phoenix’in Arthur’u nasıl oynadığını, “yanlışlıkla bir sembole dönüşecek olan, kimliğini araştıran bir adam. Onun gerçek gayesi insanların gülmesi ve dünyaya eğlence getirmek. ” diyerek tanımladı.

Arthur silahı ateşler ve sol eliyle yazar. Faka Joaquin Phoenix sağ elini kullanmaktadır. Aslında normalde Arthur sağ elini kullanmaktadır fakat geçirdiği sinir krizi sonrası geçici olarak solak olmuştur.

“Küçük bir çocukken komedyen olacağımı söylediğimde herkes gülerdi. Şu an kimse gülmüyor” esprisi ünlü İngiliz komedyen Bob Monkhouse’e ait. Monkhouse, “Komedyen olmak istediğimi söylediğimde insanlar hep güldü ama şimdi gülmüyorlar” diyordu. İlginçtir ki Monkhouse’un da 100’lerce el yazması komedi defterleri vardı tıpkı Arthur’un ki gibi.

Todd Phillips, “bu politik bir film değil” dedi. Bu sırada basın mensupları gülüyordu. “Ama bence bazılarının izlediği ‘bakış açılarına’ göre değişebiliyor.” diye ekledi.

Filmde Joker’in dans etiği merdivenlerin çekimi 1165 Shakespeare Ave, The Bronx, NY 10452 adresinde yapıldı. Filmin yayınlanmasının ardından merdivenler yoğun bir şekilde turist akınına uğradı.

Arthur Fleck’in stand-up yaptığı kulübün adı ‘Pogo’s Comedy Club’. Pogo the Clown /Palyaço Pogo gerçek hayatta palyaço ve seri katil olan John Wayne Gacy’nin lakabı. 33 genç erkeğe tecavüz edip öldüren Gacy, 22 Aralık 1978’de polise teslim oldu ve dedektiflere: “Dört John var.” dedi. Bu dört farklı kişi Gacy’nin kendi kafasında yarattığı Müteahhit John, Palyaço John ve Siyasetçi John’du. Dördüncü kişi ise Jack Hanley’di. Katil olan Jack’ti ve bütün kötü şeyleri o yapmıştı.

Film yapımcıları projenin yapımını gizlilik içinde yürütmek için “Romero” adını kullandılar. Aslında bu isim daha önce Joker’i oynayan Cesar Romero’ya bir gönderme olabilir.

Robert De Niro, Joker’deki rolünün 1982 yapımı Komedi Kralı (The King of Comedy) filminde canlandırdığı, bir talk şov sunucusuna takıntılı komedyen olan Rupert Pupkin’e bir saygı duruşu olduğunu söyledi.

Filmin ilk gösteriminin yapıldığı Venedik Film Festivalinde 8 dakika ayakta alkışlandı.

Filmde kullanılan şarkılardan biri olan “Smile” 1936 yapımı Modern Zamanlar (Modern Times) filmi için Charles Chaplin tarafından bestelenmişti.

Arthur Fleck filmin bir bölümünde, “Hayatımın hep bir trajedi olduğunu düşünürüm ama şimdi fark ettim ki aslında bir komedi” diyor. Bu Charles Chaplin’in söylediği “Hayat yakın çekimde bir trajedi ama uzun çekimde bir komedi” lafına bir gönderme. Ayrıca filmin bir sahnesinde isyancılar şehri yakarken Gotham şehrinin zenginleri Chaplin’in Modern Zamanlar (Modern Times) filmini izliyorlar.

Joaquin Phoenix, Joker rolünü alma nedeni olarak, “Çünkü Joker karakteri hakkında nasıl hissedeceğim konusunda emin değildim. Tüm sorularım cevaplandığında canım sıkıldı. Bu yüzden gerçekten nasıl hissedeceğimi tahmin etmeye başladım” dedi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Joaquin Phoenix, “Metro sahnesinden sonraki banyo sahnesi son derece önemli bir dönüşüm anıydı” dedi. “Bu gerçekten beklemediğimiz bir şeydi. Provalar boyunca bunun hakkında konuştuk. Arthur’un Joker’e dönüşmesini göstermek için bir şeyler bulmak adına mücadele ettim. Her gün son çekime kadar bu tarz şeyler yaşıyorduk. Bu gerçekten beklenmedik, garip ve eşsiz bir deneyimdi benim için. Ama eğlenceliydi.” dedi.

Arthur’un Sophie’nin (Zazie Beetz) evinde “bugün kötü bir gün geçirdim” sözü meşhur çizgi roman “The Killing Joke”da Joker’in “herkes delilikten sadece bir kötü gün” teorisinden bir alıntı.

Joaquin Phoenix çekerken en çok sevdiği bölümlerden birinin Robert De Niro’nun karakteri Murray Franklin’i öldürürken ‘Murr-AY’ demesi olduğunu söyledi. Todd da bu bölümü sevdiğini ama çekim sırasında “De Niro bana kül tablosunu fırlatacak mı?” diye düşündüğü ifade etti.

Bir çok Batman yapımında Batman’in ailesi Joe Chill adında bir soyguncu tarafından öldürülür. Fakat 1989 yapımı Batman filminde Thomas ve Martha Wayne’i sonradan Joker olacak olan Jack Napier adında biri öldürür. Bu filmde de isyan sırasında kimliği tanımlanamayan Joker maskesi takan bir adam Wayne’leri öldürür. Kısacası yapım Wayne’lerin ölümüne ve Batman’in dönüşüm sürecinde Joker’i ima eden ikinci yapımdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.