Short Term 12 (Kısa Dönem 12)

TÜR: Dram. Süre: 96 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,0. Tomatometer: %98.

Sert… Çok sert bir konuyu işlemesine rağmen izleyicinin bir şekilde nefes almasını sağlayan nefis bir anlatımı olan Kısa Dönem 12, dokunabileceğinizi düşüneceğiniz kadar gerçek atmosferiyle oldukça başarılı bir dram filmi.

Konu

Zarar görmüş bir grup ergenlik çağındaki gencin süreli bakımlarının yapıldığı tesisin çalışanlarından biri olan Grace (Brie Larson) de tıpkı çocuklar gibi ergenliğinde sorunlar yaşamış bir bireydir. Tıpkı onun gibi bir başka çalışan olan sevgilisi Mason (John Gallagher Jr.) gibi. Her ikisi de tesiste bulunan çocukların iyileşmeleri için ellerinden gelen yapmaktadırlar. Ama bu hiç de kolay değildir…

Hakkında

Kısa Dönem 12’yi Destin Daniel Cretton yazıp yönetti.

1 milyon doların altında bütçesi olan yapım 2.3 milyon dolar gişe hasılattı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Cretton yapımdaki gibi bir tesiste çalışırken edindiği deneyimlerden yola çıkarak 2009’da aynı adda bir kısa film yaptı. Ardından bu kısa filmden yapımın senaryosunu uyarladı.

Yapım Brie Larson’ın ilk filmi.

Kısa Dönem 12 yaklaşık 20 günde Los Angeles’da çekildi.

Bu filmde canlandırdığı gösterişsiz ve doğal oyunculuk nedeniyle yönetmen Lenny Abrahamson, Brie Larson’a Gizli Dünya’da (Room) başrolü verdi. Larson bu filmdeki oyunculuğuyla En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu.

Yönetmen yapımın prodüksiyon aşamasında kısa filmdeki oyunculara ulaşmak için oldukça çabaladı. Ona sadece LaKeith Stanfield döndü ve filmde rol aldı.

Filmdeki “So You Know What It’s Like” şarkısını orijinalde yönetmen Cretton yazdı. Fakat aynı zamanda rapçi olan LaKeith Stanfield kendi çocukluk deneyimlerinden de yararlanarak şarkıyı yeniden yazdı. Yönetmen şarkının yeni hali için, “onu çok iyi yaptı!” dedi.

Brie Larson ve John Gallagher Jr.’ın rol testleri Skype üzerinden yapıldı.

Filmin ilk versiyonu 2 saatten uzundu. Yapımın kurgusunu yapan Nat Sanders, filmin bu hali için, “çok ağır ve çok depresifti” dedi. Birçok sahne silindi ve hem depresifliği hem de dakikaları azaltıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.