Prestige (Prestij)

TÜR: Dram, Gizem, Bilim Kurgu. Süre: 130 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2006. imdb: 8,5. Tomatometer: %75.

1890’lar Londra’sında iki sihirbazın arasında yaşanan amansız rekabeti konu alan Prestij, konusu, anlatımı, atmosferi, sinematografisi ve Tesla ile Edison arasındaki rekabete yaptığı güzel göndermelerle oldukça başarılı bir bilim kurgu dram filmi.

Konu

1890’lar Londra’sında John Cutter’ın (Michael Caine) akıl hocalığını yaptığı sihirbazlık gösterilerinde Robert Angier (Hugh Jackman) ve Alfred Borden (Christian Bale) sihirbaz olarak çalışmaktadır. Bir su tankı gösterisi sırasında Angier’nin karısı Julia (Piper Perabo) düğümü çözemez ve ölür. Angier’in Borden’ı suçladığı bu olayın ardından iki sihirbaz ezeli birer rakibe dönüşürler.

Hakkında

Christopher Priest’in aynı adlı romanından Jonathan Nolan ve Christopher Nolan tarafından uyarlanan Prestij’in yönetmen koltuğunda Christopher Nolan oturuyor.

Yapım En İyi Görüntü Yönetimi ve En İyi Yapım Tasarımı dallarında Oscar’a aday gösterildi.

40 milyon dolar bütçesi olan film 110 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Londra’da sihirbaz yapan Chung Ling Soo, William Ellsworth Robinson’un yarattığı bir karakterdi. Robinson 19 yıllık sahne yaşantısı boyunca hiç İngilizce konuşmadı ve sürekli bir Çinli olan karakteri Chung gibi davrandı. Fakat Mart 1918’da gerçekleştirdiği “kurşun yakalama” gösteri sırasında vurulduğunda ilk ve tek kez İngilizce konuştu ve “Tanrım, vuruldum” dedi.

“Prestige” kelimesinin anlamı “trick/numara” dır ve Latince “ilizyon” anlamındaki “praestigium” dan gelir.

Yapımın prodüksiyon aşamasından önce yazar Christopher Priest’a filmin yönetmeni olarak Christopher Nolan önerildiğinde Priest’in, Nolan hakkında hiçbir bilgisi yoktu. Akıl Defteri (Memento) henüz yapım aşamasında olduğu için Nolan’ı tanıtmak için Priest’in evine motosikletle Nolan’ın ilk filmi olan Takip’in (Following) video kaseti gönderildi. Priest filmi izlediğinde oldukça etkilendi ve Nolan’ı seçti.

Alfred’in bebeğini Christopher Nolan’ın öz çocuklarından biri oynadı.

Yapım Sihirbaz (The Illusionist) ve Scoop’la birlikte 2006 yılında yayınlanan sihir ve sihirbazlıkla ilgili üç filmden biri. İlginç bir ayrıntı olarak da diğer filmlerde Hugh Jackman ve Scarlett Johansson’un oynuyor olması.

Ana karakterlerin isimlerinin (Alfred Borden Robert Angier) baş harfleri “ABRA” sihirbazlığın en ünlü kelimesi olan “abracadabranın başlangıç. harfleri.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

David Bowie kendisine Nikola Tesla rolü önerildiğinde doğrudan teklifi geri çevirdi. Fakat sonradan Christopher Nolan bizzat Bowie ile görüşüp ona, bu rol için sadece onu düşündüğünü ve buna Tesla’nın ışınlanma aracı düşüncesini gerçekleştirmeye olan inancından daha fazla inandığını söyledi. Bowie çok etkilenddi ve fikir değiştirip teklifi kabul etti.

Sarah’ın yeğenin gösteride ölen kuşu fark edip, “onun kardeşi nerede?” diye sorması aslında filmin sonundaki Borden’in ikizine bir gönderme.

Romanda Alfred Borden isminin aslında ikizlerin isimleri olan Albert ve Frederick’den türetildiği anlatılıyor.

Angier’in sahne dublörü “o geçmişte Faust ve Caesar’ı canlandıran bir oyuncu” diye tanıtılıyor. Tıpkı Angier gibi her iki karakterde kendi ihtirasları nedeniyle kendilerini yok emiş karakterler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.