Match Point (Maç Sayısı)

TÜR: Dram, Romantik, Gerilim. SÜRE: 124Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika, Lüksemburg. YAPIM YILI: 2005. imdb: 7,6 rottentomatoes: %76.

Woody Allen’ın, “en iyi filimim” dediği Maç Sayısı, Allen’ın klasikleşmiş sade anlatımı, ince göndermeleri, şehir, bu filmde Londra, ve oyuncu güzellemeleri ve elbette son derece gerçekçi sunumuyla sınıf ve sadakatsizlik hakkında oldukça başarılı bir psikolojik gerilim filmi.

Yapımın gerçekçi atmosferi nedeniyle örneğin Chris’in seçmelere giden Nola’yı parkta beklerken heyecandan kendini yediği sahneyi izlerken bir anda kendinizi Chris’in karşısındaki bir bankta oturuyormuş onu izliyorsunuz gibi hissediyorsunuz.

Konu

Chris Wilton (Jonathan Rhys Meyers) bir tenis kulübünde tenis hocalığı yapmakta ve sürekli zengin olma hayalleri kurmaktadır. Bu sırada kulüpte zengin bir aileye mensup olan Tom (Matthew Goode) ile arkadaşlık kurar. Kısa bir süre içinde de Tom’un kardeşi Chloe (Emily Mortimer) ile beraber olmaya başlar. Evlilik hazırlıklarına başladıkları sırada Tom’un kız arkadaşı Nola Rice (Scarlett Johansson) ile tanışır ve ona aşık olur.

Hakkında

Maç Sayısı’nı Woody Allen yazıp yönetti.

Film, En İyi Senaryo dalında Oscar ve Drama kategorisinde En İyi Film, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Scarlet Johansson), en İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dallarında Altın Küre’ye aday gösterildi.

15 milyon dolar bütçesi olan yapım 85 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Yönetmen Woody Allen filmle ilgili olarak, “Maç Sayısı benim az sayıdaki ’A’ filmlerimden biri. Belki de yaptığım en iyi film. Bu tamamen kazara oldu. Biliyorsunuz ki tüm yaptığım filmlerin iyi olması için uğraşıyorum ama bazıları oluyor bazıları olmuyor. Ama bu filmde her şey doğru gitti. Aktörler, görüntüler ve hikaye tam oturdu” dedi.

Maç Sayısı’nın ilk gösterimi yarışma dışı olarak 2005 Cannes Film Festivali’nde yapıldı.

Maç Sayısı, Woody Allen’ın 1975 yılında İngiltere’de çektiği Aşk Ve Ölüm’den (Love And Death) beri tamamını Amerika’nın dışında çektiği ilk film oldu.

Chris’in yürürken yanından geçtiği ve kırmızı bir balon tutan kız grafitisi, gerçek adı bilinmeyen Brsitol’lu sokak sanatçısı Banksy’ye ait.

Yapım Woody Allen’ın 1986 yapımı Hannah ve Kızkardeşleri’nden (Hannah And Her Sisters) beri Amerika’da gişe hasılatından kar elde ettiği ilk film oldu.

2 saat 4 dakikalık film Woody Allen’ın o güne kadar yaptığı en uzun film oldu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmde Dostoyevski ve Suç Ve Ceza’ya göndermeler yapılıyor. Ünlü romanda Raskolnikov bir çıkış yolu bulmak için tıpkı Chris gibi çifte cinayet işliyor. Fakat bu iki çifte cinayet arasındaki majör fark, Chris’in genç kadını öldürmek için yaşlı kadını da öldürmesine karşılık Raskolnikov’un yaşlı kadını öldürmek için genç kadını da öldürmesi.

Dedektif Dowd (Ewen Bremner) cinayet davasıyla ilgili olarak suçlunun bir eroinman olduğu konusunda oldukça ısrar ediyor. Bremner 1996 yapımı Trainspotting’de bir eroinmanı canlandırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.