Werk Ohne Autor (Never Look Away / Asla Gözlerini Kaçırma)

TÜR: Dram, Tarih, Romantik. SÜRE: 189Dk. ÜLKE: Almanya. YAPIM YILI: 2018. imdb: 7,7 rottentomatoes: %78.

Nazi Almanya’sında yaşanan bir olayla başlayan ve Nazilerin kontrolündeki faşist Almanya, Rusya’nın kontrolündeki komünist Doğu Almanya ve demokratik Batı Almanya’da sanata olan bakış açısı üzerinden gelişen Asla Gözlerini Kaçırma, başarılı bir romantik tarih, dram filmi.

Konu

Nazi dönemi Almanyası… Kurt Barnert (Gerhard Richter) ve teyzesi Elisabeth May (Saskia Rosendahl) propaganda amacıyla düzenlenmekte olan “Dejenere Sanat” sergisine katılırlar. Çıkışta teyzesi ufaklığa Nazileri sevmediklerinden bahseder. Birkaç gün sonra yaşadıkları bir olayın ardından akrabaları teyzesini hastaneye götürür ve akıl hastası olduğu için dönemin “ari ırk kuralları” gereği gizlice öldürülmesine karar verilir…

Hakkında

Asla Gözlerini Kaçırma’yı Florian Henckel von Donnersmarck yazıp yönetti.

Yapım Oscar ve Altın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film kategorisinde ödüle aday gösterildi. Ayrıca film En İyi Sinematografi dalında da Oscar adaylarından biriydi.

Filmin ilk gösterimi 75. Venedik Film Festivali’nde yapıldı.

Ivır Zıvır

Kurt Barnert karakteri yaratılırken ünlü alman ressam Gerhard Richter’dan esinlenildi. Richter’in tıpkı filmde anlatılan teknikle resmettiği Domplatz, Mailand adlı çalışması 2013 yılında 37.1 milyon dolara satıldı. Bu rakam sanatçının yaşayan bir ressama ait en pahalı tablo rekorunu eline geçirmesini sağladı.

Filmin esinlenildiği ressam Gerhard Richter yapım için, biyografisinin suiistimal edildiğini ve açık bir şekilde kendi öz geçmişinden farklı olduğunu söyledi.

Oscar tarihinde ilk kez Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde ödüle aday olan 3 film aynı zamanda En İyi Sinematografi dalında da ödüle aday gösterildiler. Bu ilki başaran filmler; Asla Gözlerini Kaçırma, Roma ve Soğuk Savaş (Cold War).

Kurt’un sanat öğretmeni 60’larda Dusseldorf’taki Kunstakadamie’nin başında bulunan sanatçı Joseph Beuys’den esinlenilerek yaratıldı. Bu dönem aynı zamanda hikayenin esinlenildiği Alman sanatçı Gerhard Richter’in akademiye kayıt olduğu tarih.

Filmin başındaki “Dejenere Sanat” gösterisinde Kurt’un büyülenmiş şekilde baktığı heykel Alman heykeltıraş Eugen Hoffmann tarafından yapılan Mavi Saçlı Kız “The Girl With Blue Hair” heykeli.

Yapım yönetmen Florian Henckel von Donnersmarck ve Sebastian Koch’un ikinci buluşmaları oldu. İlki efsanevi Başkalarının Hayatı (Das Leben der Anderen / The Lives of Others) filmi idi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin 15 dakikalık bir bölümünde hiçbir diyalog bulunmuyor. Bu bölümde sadece sanatçının düşüncelerini hayata geçirmesi ve eşiyle sevişmeleri yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.