Beoning (Burning / Şüphe)

TÜR: Dram, Gizem. SÜRE: 148 Dk. ÜLKE: Kore. YAPIM YILI: 2018. imdb: 7.6. Tomatometer: %95…

Yazmaya başlamamış olsa da bir roman yazmak isteyen bir gencin çocukluk arkadaşı bir kadınla karşılaşmasıyla hayatının değişimini konu alan Şüphe, başarılı bir gizemli dram filmi.

Konu

Seoul’da alışveriş yapmakta olan Lee Jong-su (Ah-in Yoo) ilk anda çok fazla anımsamasa da çocukluk arkadaşı olan Shin Hae-mi (Jong-seo Jun) ile karşılaşır. Kadının yoğun ısrarıyla buluşmaya başlarlar. Kadın birkaç gün sonra uzun zamandır planladığı Afrika’ya gider ama dönüşte yanında orada tanıştığı bir erkek vardır.

Hakkında

Haruki Murakami’nin The Elephant Vanishes kitabında yer alan “Yanan Ahır” Barn Burning adındaki kısa hikâyesinden Jungmi Oh ve Chang-dong Lee tarafından uyarlanan Şüphe’nin yönetmen koltuğunda Chang-dong Lee oturuyor.

İlk gösterimi 2018 Cannes Film Festivali’nde yapılan ve Altın Palmiye adayı olan yapım, 91. Akademi Ödülleri’nin Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü kategorisinde yarışmak üzere Güney Kore’nin aday adayı olarak gösterildi ve dokuz filmden oluşan kısa listeye girdi.

Film Amerika’da 7,1 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Jong-su’nun kırsaldaki evinde ana karakterlerin gün batışında muhabbet ettikleri sahne, güneşin durumunu kolladıkları için neredeyse dakika dakika olmak üzere yaklaşık 1 ayda çekildi.

Yapım William Faulkner’ın 1939’da yayınladığı “Yanan Ahır” Barn Burning adlı hikayesnden esinlendi. Yönetmen Lee filmi bu detay üzerinden ” Murakami dünyasında yaşayan genç Faulkner’ın hikâyesi” diye tanımladı.

Jong-su’nun kasabası olan Paju sisleriyle ünlüdür. Sinematograf Kyung-pyo Hong şafakta ya da Jong-su’nun sera araştırdığı sahnelerde çok fazla sisli karenin kaydedildiğini fakat bunların çoğunluğunun filmin atmosferini “şirin/güzel” göstereceği düşünülerek kesildiğini söyledi.

Yapım Haruki Murakami’nin “Yanan Ahır” adlı kısa hikâyesinden uyarlandı. Murakami’nin yayın haklarını elinde bulunduran yayıncı firma NHK, yönetmen Lee Chang-dong’tan Murakami’nin kısa hikâyelerinden birini seçip beyaz perdeye taşımasını yapmasını istedi.

Bir sahnede bahsi geçen Paju’da duyulduğu söylenen Kuzey Kore’nin hoparlör sesleri gerçekten yaşanan bir şey. Fakat bunu çekimler sırasında kaydetmek zor olduğu için ses kaydedilerek sahneye eklendi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

William Faulkner’ın “Barn Burning” kısa öyküsü, sınıf çatışmaları, babaların çocuklarına etkisi ve genç, hassas bir çocuğun gözünden bir intikamı konu ediniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.