Free Solo

TÜR: Belgesel, Spor. SÜRE: 100Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2018. imdb: 8,2 rottentomatoes: %97.

İpsiz tırmanışlarıyla tanınan Amerikalı kaya tırmanışçısı Alex Honnold’un hayatını ve yüksek dozda ölüm riski taşımasına rağmen daha önce kimsenin ipsiz tırmanamadığı Yosemite Tabiat Parkı’ndaki El Capitan rotasına tırmanma hayallerini konu alan Free Solo, oldukça başarılı bir belgesel filmi.

Belgesel Alex’in bu kadar tehlikeli bir işe kalkışmasının psikolojik nedenlerini de çok başarılı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Yapımı izlerken akla 1974’te İkiz Kuleler arasına kurduğu telin üzerinde yürüyerek ölüme meydan okuyan Philippe Petit’i getiriyor.

Konu

Belgesel, ölümle burun buruna işler yapan kaya tırmanışçısı Alex Honnold’un daha önce kimsenin yapamadığı oldukça tehlikeli bir kaya tırmanışı hikayesini ve arka planda ise neden bu kadar korkusuz olduğunu konu ediniyor.

Hakkında

Free Solo’nun yönetmen koltuğunda Jimmy Chin ve Elizabeth Chai Vasarhelyi oturuyor.

Yapım 2019’da Oscar ve BAFTA’da En iyi Belgesel ödülünün sahibi oldu.

Belgesel 21,8 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Alex Honnold Yosemite’de bulunan 3 rotayı, El Capitan, Half Dome ve the Mt. Watkins, tırmandı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Belgeselde Alex tırmanırken görüntülenen tek boynuzlu at kostümü giyen kişi dağcı Forest Altherr. O ve bir başka dağcıı arkadaşı Alex’in tırmandığı gün ilgili yerde kamp yapıyorlardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.