An Inconvenient Truth (Uygunsuz Gerçek)

TÜR: Belgesel, Haber. SÜRE: 96 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2006. imdb: 7,4 rottentomatoes: %93.

Eski Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı Al Gore’un küresel ısınmayı dünya gündemine taşımak için birçok ülkede yaptığı sunumlardan birini ekrana taşıyan Uygunsuz Gerçek, başarılı bir belgesel.

2006 yılında yayınlanan belgeselin bana göre en büyük özelliği Al Gore’un tamamen verilere ve görsellere dayalı sunumunun “aptala anlatır gibi” olması. Bu yüzden de izleyicilerin akılda hiçbir soru işareti kalmıyor. Belgesel açık ve net bir şekilde bilinen geçmişi boyunca dünyanın hiçbir zaman şu andaki gibi bir küresel ısınmayla karşı karşıya kalınmadığını çok sade bir dille anlatıyor.

Ayrıca politikadan geldiği için Gore, ısınmanın bir numaralı sorumlusu olan ABD’li politikacıların, anlattığı verilere günü kurtarmak için verdikleri tepkileri de çok iyi şekilde gözler önüne seriyor.

Konu

Eski Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı Al Gore, dünyanın bilinen kayıtlı tarihi boyunca yaşadığı en büyük tehlike olan küresel ısınmayı oldukça sade ve net bir sunumla anlatmaya çalışıyor.

Hakkında

Al Gore’un senaryosunu yazdığı belgeselin yönetmen koltuğunda Davis Guggenheim oturuyor.

Yapım 2007 yılında En İyi Belgesel ve En İyi Müzik Oscar’larının sahibi oldu.

1,5 milyon dolar bütçesi olan yapım 50 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Uygunsuz Gerçek, 2 Oscar ödülü birden kazanan ilk belgesel oldu.

Yapımın DVD paketi belgeselin konusuna uygun olarak %100 dönüşebilir materyallerden üretildi.

ispanya’daki Zapatero’nun sosyalist hükümeti (2004-2011) okullarda gösterilmesi için belgeselin 30.000 kopya DVD’sini satın aldı.

Yapımda Amerika ve Avustralya’nın Kyoto anlaşmasını imzalamayan 2 ülke olduğu belirtiliyor. Belgeselin yayınlanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra 3 Aralık 2007’de Avustralya’da seçimi kazanan Kevin Rudd hükümeti ilk iş olarak Kyoto protokolünü imzaladı.

Belgeselin 50.000 kopyası Amerika’da konuyla ilgili bilinci arttırmak için öğretmenlere hediye edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.