Capernaum (Kefernahum)

TÜR: Dram. SÜRE: 126 Dk. ÜLKE: Lübnan. YAPIM YILI: 2018. imdb: 8.5. Tomatometer: %90…

Göçmen ya da çok çocuklu fakir insanların hayatlarını konu edinen ve aslında şu ya da bu şekilde hiçbirinin “şeytan” olmadığını göstererek izleyicinin daha da canını sıkan Kefernahum oldukça gerçek ve yüksek doz bir dram filmi.

Yapımın özellikle ilk bölümünde neredeyse her şeyin negatif olması izlenmesini zorlaştırsa da film son derece doğal, başarılı ve bir o kadar can sıkıcı!

Konu

12 yaşında Lübnanlı fakir bir ailenin çocuğu olan Zain (Zain Al Rafeea) hapishanedeyken anne ve babasına bir dava açar ve onlara “beni neden dünyaya getirdiniz?” diye sorar.

Hakkında

Senaryosunu Nadine Labaki, Jihad Hojaily ve Michelle Keserwany’nin yazdığı Kefernahum’un yönetmen koltuğunda Nadine Labaki oturuyor.

Yapım En İyi Yabancı Dilde dalında Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da ödüle aday gösterildi. Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı ve Juri Ödülü dahil 3 ödül kazandı.

4 milyon dolar bütçesi olan film 69 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmde Zain karakterini canlandıran oyuncu gerçekte Suriyeli bir mülteci. Çekimler sırasında 12 yaşında olan oyuncu 8 yıldır Lübnan’da yaşıyor ve ismi canlandırdığı karakterin adıyla aynı.

Yapımdaki tüm ana karakterler gerçek hayattan alınma. Zain (Zain Al Rafeea) ve Rahil’in (Yordanos Shiferaw) hikayeleri oyuncuların gerçek hayatlarına oldukça benziyor. Zain’in annesi Nadin, benzer koşullarda yaşayan, 6’sı ölmüş gerisi yetimhaneye verilmiş 16 çocuğu olan gerçek yaşamdan bir kadından esinlenerek yaratılmış. Ayrıca Zain’in filmdeki ufaklığı beslemesi de yine gerçek hayatta çocuğunu buz ve şekerle besleyen birinden esinlenerek senaryoya eklenmiş.

Rahil’i oynayan Etiyopyalı Yordanos Shiferaw çekimlerden birkaç gün sonra, tıpkı filmdeki gibi belgeleri olmadığı için tutuklandı.

Cannes’daki gösteriminden sonra film 15 dakika alkışlandı.

Yapım Hakaret’ten (Qadiyya Raqm 23 / L’insulte / The Insult) sonra Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen ikinci Lübnan filmi oldu.

Yönetmen Nadin Labaki yapımın olduğunca gerçek olması için oyuncuların tamamına yakınını amatör ve benzer hayatları yaşayan insanlardan seçti.

Capernaum Arapçada “kaos” anlamına geliyor. Kelime İncil’de de yer alan ve inançsızlıkları nedeniyle lanetlenen bir köy adından türetilmiş. İsrail sınırları içerisinde Taberiye Gölü kıyısında bulunan tarihi köy aynı zamanda bazı İncillerde İsa’nın cinlerin ele geçirdiği bir adamı kurtarmak için gittiği köylerden biri olarak biliniyor.

Yapımcı Khaled Mouzanar filmin bütçesi için evini ipotek ettirdi.

Capernaum Nadine Labaki’nin 3. filmi. 3 film de Cannes’da gösterildi ve 3’ünde de Labaki kamera karşısına geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.