Roma

TÜR: Dram. SÜRE: 135 Dk. ÜLKE: Meksika, Amerika. YAPIM YILI: 2018. imdb: 7,8 rottentomatoes: %96.

Meksika Kızılderisi hizmetçi bir kadın ile evliliğinde sorunlar yaşayan zengin bir kadın ve 4 çocuğunun yaşamlarından bir kesiti beyaz perdeye taşıyan Roma, yalın, doğal anlatımı ve nefis sinematografisiyle başarılı bir drama filmi.

Farklı sınıflara ait iki kadının hislerini çok iyi şekilde beyaz perdeye aktaran Roma’yı izlerken yönetmen ya da en azından senaristin bir kadın olduğunu düşünüyorsunuz.

Konu

Meksika Kızılderisi olan Cleo (Yalitza Aparicio) 4 çocuklu zengin bir ailenin iki hizmetçisinden biridir. Ev sahibi Antonio (Fernando Grediaga) iş için Kanada’ya gider ama bir daha geri dönmez. Bu arada Cleo diğer hizmetçinin sevgilisinin kuzenine aşık olmuştur.

Hakkında

Roma’yı Alfonso Cuarón yazıp yönetti.

Yapım, “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde Oscar, BAFTA ve Altın Küre’nin sahibi oldu. Ayrıca En İyi Sinematografi dalında Oscar ve BAFTA, En İyi Yönetmen dalında ise Altın Küre’de mutlu sona ulaştı.

15 milyon dolar bütçesi olan yapım gişede sadece 4,9 milyon dolar elde etti.

Ivır Zıvır

Hastanedeki uzun doğum sahnesi sadece bir kerede çekildi. Sahnenin doğal olması için çekimlerde gerçek doktor ve hemşireler görev aldı.

Filmde önemli bir detay olan ve karakterlerin hayatlarından daha büyük bir dünya olduğunu göstererek yaşananın geçici bir durum olduğunu ifade etmek için kullanılan uçakları doğal yollarla çekebilmek adına dış çekimler, her 5 dakikada bir uçağın geçtiği Meksiko’da yapıldı.

Hikaye yarı biyografik olarak yönetmen Cuaron’un çocukken bakıcılığını üstlenen ve aynı zamanda ailesinin hizmetçisi olan Liboria Rodríguez’i konu ediniyor. Film, yönetmenin önceki filmlerinde ufak roller de verdiği Libo’ya adandı.

Çekimler sırasında tüm senaryoyu sadece yönetmen biliyordu. Yönetmen oyuncuların gerçek duygu ve şaşkınlıklarını oraya çıkartmak adına her çekim günü çekilecek sahnelerle ilgili senaryoyu oyuncuları dağıtıyor aynı zamanda da oyunculara farklı açıklama ve yönlendirmeler yaparak sette her gün kaos ortamı yaratıyordu. Cuaron, “bu aslında hayatın tamamen kendisiydi. Hayat kaotiktir bu yüzden de olacaklara nasıl tepki vereceğinizi asla planlayamazsınız” dedi.

Cuaron filmde kullanılan ev eşyalarının %70’ini Meksika’nın farklı yerlerinde yaşayan akrabalarından topladı.

Cleo’nun evin içinde ışıkları söndürdüğü sahnede 45 farklı kamera pozisyonu kullanıldı.

2017’de Cannes Film Festivali, Netflix gibi inernet yayıncılarının yapımlarını festivaline dahil etmeyeceğini sadece geleneksel yönetmelerle çekilip gösterilen filmleri kabul edeceğini açıkladı. Bu yüzden Netfli’i destekleyenlerden biri olan ve ROMA’yı onlarla çeken Alfonso Cuaron’un filmi Cannes boykot edilerek Venedik Film Festivali’ne gönderildi ve en büyük ödülü kazandı.

Cleo’yu canlandıran Yalitza Aparicio rolü almadan önce ne yönetmenin adını, ne de daha önceki filmlerini bilmiyordu.

Yönetmen film hakkında düşünmeye başladığı ilk anda yapımın siyah beyaz olmasın karar verdi.

Filmin adı hikayenin geçtiği, Meksiko’daki bir yer adı olan Roma’dan alıyor.

Oscar tarihinde ilk kez Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde ödüle aday olan 3 film aynı zamanda En İyi Sinematografi dalında da ödüle aday gösterildiler. Bu ilki başaran filmler; Asla Gözlerini Kaçırma (Werk Ohne Autor / Never Look Away), Roma ve Soğuk Savaş (Cold War).

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Doğum sahnesinden sonra oyuncu Yalitza Aparicio hıçkırıklara boğularak uzun süre ağladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.