Kelebekler (Butterflies)

TÜR: Komedi, Dram. SÜRE: 117 Dk. ÜLKE: Türkiye. YAPIM YILI: 2018. imdb: 7,8. Tomatometer: %100.

Annelerinin intiharının ardından 3 farklı akrabada büyüyen ve birbirlerine yabancılaşan 3 kardeşin ilişkilerini konu edinen Kelebekler, kimi zaman komik ama son derece kalpten bir kara komedi drama filmi.

Filmdeki tavuklar,, imam karakteri ve son sahne muazzam!

Konu

Cemal (Tolga Tekin), Kenan (Bartu Küçükçağlayan) ve Suzan (Tuğçe Altuğ) annelerinin intiharının ardından 3 farklı akraba tarafından yetiştirilmiş ve babalarıyla yaklaşık 20 yıldır görüşmeyen 3 kardeştir. Almanya’da astronot olan Cemal (Tolga Tekin) 20 yıldır görmediği babasının “köye gelin” telefonun ardından kardeşlerini zorla ikna eder ve köye doğru yola koyulurlar.

Hakkında

Kelebekler’i Tolga Karaçelik yazıp yöneetti.

Yapımın ilk gösterimi Sundance Film Festivali’nin Dünya Sineması Dramatik Film Yarışması bölümünde gösterildi ve Büyük Jüri Ödülü’nü kazandı. Film ayrıca Bükreş Film Feestivali’nde En İyi Film ödülünü kazandı.

Ivır Zıvır

Aynı zamanda filmin senaryosunu yazan Tolga Karaçelik filmin senaryosunu 2012’nin başlarında yazdı ve Köprüde Buluşmalar ve Antalya Film Forum’da senaryo ödülleri kazandı. 2017’de senaryo üzerinde yeniden çalışmaya başladı ve son halini vererek filmi çekti.

Yönetmen Tolga Karaçelik film hakkında Brexwedan Yaruk’a, “kendimi pozitif tutmaya çabalarım genelde ama karanlığa doğru çekildiğimde oradan çıkmam çok zor oluyor. Delirmemek için tam da bu dönemimde Kelebekler’i çektim ve insanlara da iyi gelecek bir film olsun istedim” dedi.

Karaçelik aynı röportajda kendisine yöneltilen “Filmin girişinde Ezgi Mola’nın canlandırdığı Sevtap karakteri görünmediği bir esnada “Artık ne gerçek ne yalan anlamıyorum” diyor. Sen miydin o ses? Hakikat yok mu sana göre?” sorusuna, “Hakikat inanmaktır. Bir yönetmenin de işi izleyiciyi, kurgulanmış yalanlara inandırmaktır. Sarmaşık’tan sonra “Hayatımda izlediğim en gerçek filmdi” diyebiliyor insanlar mesela. Bu filmin hakikati de inanmak aslında. Onun seni sevmesine ihtiyacın yok, senin onun seni sevdiğine inanmaya ihtiyacın var. Çünkü gerçeği zaten hiç bilemezsin. Ama inanmak, o bağı oluşturuyor. Aile diyoruz aile var oluyor, sınırlar, din, Allah diyoruz onlar var oluyor. Var olmayan bir şeyi insanların ortak hikayesi haline getirebilmeyi sevdiğim için filmi tercih ediyorum. İmamın hakikat sorgusu da, kardeşlerin hatırlama derdi de bu noktadan var oluyor.” diye cevap verdi.

Ayrıca yönetmen, ciddi insanların hayatlarımızı mahveettiğini söyleyerek, “Öleceğini bilerek, güneşin bir gün patlayacağını bile bile üretmeye devam etmek çok güçlü bir inanç ve bu yüzden insanı çok seviyorum aslında. İnsanı hâlâ ciddiye alıyorum Ama bir yandan da kendini çok ciddiye alan, ciddi insanlar hayatımızı mahvediyor hep. İnsan olarak var olan durumları çok fazla ciddiye almamaya başlamamız lazım. ‘Çok da şey etmemek’ belki de onların oyununu bozacak şeydir.” dedi.

Yapım Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destek alamadı.

Çekimler Ağustos 2017’de başladı ve 18 günde tamamlandı.

Tolga Karaçelik Geeekyapar!’daki röportajında filmle ilgili olarak, “Çok garip bir filmdi. Çekerken %100 nasıl olacağı konusunda emin olamadığım bir filmdi. Yani her sahnesini, her tonajını biliyordum fakat bir araya gelecek parçaların nasıl görüneceği konusunda şüphelerim vardı.” dedi.

Geekyapar!’da “İmam karakteri konusunda sizi üzecek bir tepki aldınız mı?” sorusuna Karaçelik, “aksine muhafazakar diyebileceğim bir kesimden çok iyi dönüşler aldım. İmam müessesesinin yenilenmesi hatta bir arkadaşın tabiriyle ‘reset atılması şart’ tepkisini aldım.” dedi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Brexwedan Yaruk’la röportajında “Tavuğu konuşalım mı artık sanki? Durum öykülerine hareket katmak için aksiyon, ülkede sağda solda patlayan bombaların normalleşmesi metaforu ya da benzer çokça teori var aklımda ama?” sorusuna Tolga Karaçelik, “Bir kere bıyıklı bıyıklı adamları tavuklara kovalatmak fikri çok eğlenceli bence. Amcamı kaybettikten sonra bir gülme isteği vardı. Gülmek istiyordum sadece. Ölümle ilgili büyük sorunları da olan bir insanım, galiba çok korkuyorum. O yüzden tavukları patlatmak olayı sembolizmden öte bu noktadan çıkmış olabilir.” cevabını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.