Lion

TÜR: Biyografi, Dram. SÜRE: 118 Dk. ÜLKE: Avustralya, Amerika, İngiltere. YAPIM YILI: 2016. imdb: 8,1. Tomatometer: %86…

5 yaşındaki Hintli bir çocuğun evinden 1600 kilometre uzakta kayboluşunu ve yaşadıklarını gerçek bir olaydan beyaz perdeye aktaran Lion, oldukça başarılı bir biyografik dram filmi.

Filmin adının nereden geldiğinin ise son derece güzel bir hikâyesi var.

Konu

Fakir bir Hintli aileye mensup Guddu (Abhishek Bharate) bir gece işi için yola çıkmaya hazırlanırken beş yaşındaki kardeşi Saroo’nun (Sunny Pawar) ısrarına dayanmaz ve onu da yanına alır. Varacakları yere geldiklerinde Guddu bir türlü küçük kardeşini uyandıramaz ve orada kendisini beklemesini ister. Saroo uyandığında abisi hala gelmemiştir. Etrafı dolaşırken bindiği boş trende uyuya kalır. Tren durduğunda evinden 1600 km uzaktadır.

Hakkında

Olayın gerçek kahramanı Saroo Brierley’in yazdığı Eve Giden uzun Yol (A Long Way Home) adlı romandan Luke Davies tarafından senaryolaştırılan Lion’un yönetmen koltuğunda Garth Davis oturuyor.

Yapım, aralarında En İyi Film ödülünün de yer aldığı 6 dalda Oscar ve 5 dalda Altın Küre’ye aday gösterildi. BAFTA’da ise En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Dev Patel) ve En İyi Uyarlama Senaryo ödüllerini sahibi oldu.

12 milyon dolar bütçesi olan film 140 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin 8 yaşındaki Hintli oyuncusu Sunny Pawar’ın vize başvurusu reddedildiği için filmin Amerika gösterimine katılamıyordu. Oyuncu yapımcıların temyiz başvurusunun ardından vizesini aldı ve galaya katıldı.

Dev Patel, Saroo karakterine fiziksel olarak benzeyebilmek için uzun süre vücut çalıştı. Ayrıca sakallarını uzattı, Tasmanya lehçeli Avustralya aksanı öğrendi ve Saroo Brierley’nin kaldığı Hindistan’daki yetimhaneye giderek bir günlük tuttu. Oyuncu rolüne 8 ay hazırlandı.

Priyanka Bose rolüne hazırlanmak için Madhya Pradesh’e giderek Saroo’nun annesi Kamla Munshi’yle tanıştı. Oyuncu, “temel sorular sordum ve aslında onunla tanışmak için yanına gittim. Zorlu hayatını dinledikten sonra dizlerimin üzerine çöküp ona sarıldım ve cesareti için kendisine teşekkür ettim” dedi.

Google yapıma destek oldu. Yapımcılarının filmde kullanmaları için uydu görüntülerine ulaşmalarını sağladı.

Dev Patel’in ilk çekilen sahnesi filmin son sahnesiydi.

Yapım Sunny Pawar’ın ilk filmi oldu. Çekimlere başladığında hiç İngilizce bilmiyordu ve filmde üvey annesini canlandıracak Nicole Kidman’la sette zaman geçirdi ve filmdeki gibi kriket oynadılar.

Rooney Mara’nin karakteri aslında gerçek hayatta tek bir kişiyi işaret etmiyor. Karakter aslında Saroo’nun “arayışı” sırasında etrafında olan birçok kız arkadaşının kombinasyonu.

Filmin Avustralyalı yapımcıları Andrew Fraser ve Shahen Mekertichian büyük bir inatla film setinin Amerika’da olmasını reddettiler. Bu yüzden de birçok Amerikalı film yapım şirketlerinden ret yediler. 2 yapımcı projeyi hayata geçirebilmek adına 4 yıllarını harcadılar.

Sue Brierley, filmde kendisini canlandırması için ilk önerdiği kişi Nicole Kidman’dı. Kidman, Brierley’in Sidney’deki evine gitti ve canlandıracağı rol hakkında bilgiler aldı. Her iki kadın da birbirinin evlatlık ve biyolojik çocuklarını aynı derecede sevdiklerini öğrenince daha da yakınlaştılar.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Son sahnede sadece gerçek kasaba sakinleri rol aldı.

Kamla, oğlunun döneceği umudunu hiçbir zaman kaybetmediği için köy sakinlerinin kendisine zamanla deli gözüyle bakmaya başladıklarını söyledi.

Saroo annesine ulaştıktan sonra aslında adını yanlış bildiğini ve gerçek adının Sheru olduğunu öğrendi. Sheru’nun anlamı ise Lion yani Aslan’dı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.