Hayvanlardan Tanrılara Sapiens: İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi, Yuval Noah Harari

Antik insan türlerinden günümüze kadar geçen sürede hayatta kalmayı başaran “Akıllı İnsan”ların (Homo Sapiens) evrimini konu alan Hayvanlardan Tanrılara Sapiens: İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi, oldukça şaşırtıcı iddialarla sahip ilgi çekici bir inceleme kitabı.

Tarih öncesi Sapienslerin, Neandertaller gibi diğer insan türlerine karşı soykırım yaptığını ve onları yeryüzünden sildiğini iddia ettiği kitapta Harrari, ayrıca Homo Sapiens’in kendine özgü, tanrılar, milletler, para ve insan hakları gibi hayali şeylere inanma kabiliyeti sebebiyle kitleler halinde hareket edebildiğini savunuyor.

Üzerinde konuşulacak birçok ayrıntıya sahip kitabın en ilgi çekici bölümlerinden biri, mutluluğun aslında ne olduğu sorusunun sorulduğu bölüm, bir diğeri ise bilim ve teknolojiyle birlikte tanrıyı oynama yolunda emin adımlarla ilerleyen Homo Sapiensin şu ana kadar, gurur duyabileceğimiz çok az şey ürettiğini, dünyadaki acıyı azaltmak bir yana diğer türlere acı çektirerek ya da yok ederek dünyaya zarar verdiğini ve vermeye devam ettiğini konu edinip, “ne istediğini bilmeyen, tatminsiz ve sorumsuz tanrılardan daha tehlikeli bir şey olabilir mi?” sorusunu sorduğu bölüm.

Kitabın Tanıtım Yazısı;

– Homo sapiens neden ekolojik bir seri katile dönüştü?

– Para neden herkesin güvendiği tek şey?

– Kadınlar üstün sosyal becerilere sahipken, neden çoğu toplum erkek egemen?

– Güç elde etmekte böylesine yetenekli olan insanlar neden bu gücü mutluluğa dönüştürmekte başarısızlar?

– Geleceğin dini bilim mi?

– İnsanların miadı çoktan doldu mu?

100 bin yıl önce Yeryüzü’nde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak?

Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim’le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.

Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?

30’dan fazla dile çevrilmiş bu kışkırtıcı çalışma özellikle Jared Diamond, James Gleick, Matt Ridley ve Robert Wright’ın eserlerine aşina okurlar için muhteşem bir kaynak.

“Sapiens, tarihin ve modern dünyanın en büyük sorularını gayet yalın bir dille ele alıyor. Çok seveceksiniz!”

-Jared Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik’in yazarı-

“Harari’nin eseri kabul görmüş doktrinlerin karşısında duran fikirler ve şaşırtıcı gerçeklerle bezeli.”

-John Gray, Financial Times-

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.