Blade Runner 2049 (Bıçak Sırtı 2049)

TÜR: Dram, Gizem, Bilim Kurgu. SÜRE: 164 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2017. imdb: 8,2. Tomatometer: %87.

Nefis bir atmosfere, anlatıma ve müziklere sahip olan Bıçak Sırtı 2049, oldukça başarılı bir bilim kurgu filmi.

Konu

Tıpa tıp insana benzeyen replicantların memur ve köle olarak toplum içinde yer aldığı 2049 yılında, K (Ryan Gosling), eski replicantları avlayan ve onları emekliye ayıran (öldüren) bir polistir. Bir replicantı emekliye ayırmak için gittiği protein çiftliğindeki ağacın altına gömülü bir sandık bulur. Sandığın içinden çıkarılan kadın replicantın kemikleri üzerinde yapılan incelemede replicantın öngörülmeyen bir şekilde doğum yaptığı anlaşılır. K’nın şefi Joshi (Robin Wright), K’dan çocuk replicantı bulup emekliye ayırmasını ve olanların üzerini bir daha açmamak üzere kapatmasını emreder.

Hakkında

1982 yapımı Bıçak Sırtı’nın (Blade Runner) devamı niteliğindeki filmin senaryosunu Hampton Fancher ve Michael Green yazdı ve Denis Villeneuve yönetti.

Yapım, özellikle teknik kategorilerde olmak üzere 6 dalda Oscar ve 8 dalda BAFTA ödüllerine aday gösterildi. Sinematografi ve Görsel Efekt dallarında hem Oscar hem de BAFTA’da ödüllerin sahibi oldu.

Bıçak Sırtı 2049, yazı hazırlanırken imdb’nin en iyi 250 listesinde yer alıyordu.

Ivır Zıvır

David Bowie, yönetmen Denis Villeneuve’nin Niander Wallace karakteri için ilk tercihiydi. Fakat çekimlere başlamadan önce ünlü sanatçı Bowie yaşamını yitirdi.

K’nin Sapper Morton ile karşı karşıya geldikleri filmin açılış sahnesi, Bıçak Sırtı’nın ilk filmi için yazılmış, tasarlanmış ama çekilmemiş bir sahneydi. İlk filmin yönetmeni Ridley Scott, Rick Decard’ın (Harrison Ford) filmde göründüğü ilk sahnenin bu sahne olmasını istemiş fakat sonradan Decard’ın filmde ilk kez, sokakta noodle yerken görünmesini uygun bulmuştu.

İlk filmin yıllar içinde birçok farklı versiyonu yayınlandığı için, 2049’un yönetmeni Villeneuve’ya yönetilen, “gelecekte 2049’un farklı versiyonları çıkacak mı?” sorusuna yönetmen, “filmin ilk ve tek kurgusu bu” yanıtını verdi.

Las Vegas’taki çekimler için sinematograf Roger Deakins, bir kum fırtınası sonrası gördüğü Sydney’deki meşhur Opera Binasından ilhan aldı. Yönetmen de sahneye dev erotik heykelin eklenmesi önerisinde bulundu.

Yönetmen Dennis Villeneuve, Bıçak Sırtı’nın sıkı fanları hakkında şunları söyledi, “Bıçak Sırtı’nın her bir fanının sinemaya ellerinde beysbol soplarıyla geleceklerini biliyorum. Bunun farkındayım ve onlara saygı duyuyorum çünkü bu bir sanat ve sanat aynı zamanda risktir. Ben de bu riski alıyorum. Bu benim hayatımın en büyük riski olacak ama bu konuda kendimi iyi hissediyorum. Aynı zamanda çok heyecanlıyım ve bu bana ilham veriyor. 10 yaşımdan beri bilim kurgu filmi yapma hayalleri kuruyorum ama bugüne kadar birçok devam filmine ‘hayır’ dedim. Fakat Bıçak Sırtı 2049’a ‘hayır’ diyemedim. Filmi çok sevdiğim için, ‘tamam, her şeyimi verip en iyisini yapacağım’ dedim.”

Villeneuve, başlarda ilk filmin devamını yapmanın ilk filmin doğasına aykırı olacağını düşünüyordu. Fakat senaryoyu okuduktan sonra tıpkı Harrison Ford gibi, “bugüne kadar okuduğum en iyi senaryolardan biri” diyerek kendini projeye adadı.

Dennis Gassner, Nainder Wallace’ın odasını Kyoto, Japonya’daki en bilinen tapınaklardan biri olan Kiyomizu-dera’daki odalardan birinden esinlenerek tasarladı.

Terkedilmiş güneş paneli tarlaları sahnesi, Sevilla yakınlarındaki gerçek bir thermosolar güç istasyonunda çekildi.

Jared Leto, kör Niander Wallace karakterini daha iyi canlandırmak için, görmesinin imkansız olduğu mat kontak lensler kullanmaya karar verdi.

Filmde Mariette (Mackenzie Davis) replicantlar için, “insanlardan daha fazla insan” diyor. Bıçak Sırtı’nda Eldon Tyrell (Joe Turkel), Rick Deckard’la (Harrison Ford) buluştuğu sahnede, Tyrell şirketinin sloganı olarak replicantlar için, “insandan daha fazla insan” diyor.

Kavga sahnesinin çekimleri sırasında Harrison Ford kazayla Ryan Gosling’in yüzüne yumruk attı. Ford özür olarak, Gosling’le bir şişe İskoç viskisi paylaştı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Gaff’ın K’ya, Deckard için, “onun gözlerinde bir şey var” sözü doğrudan ilk filmde Deckard’ın replicant olduğuna dair teorilere bir gönderme.

Bilgisayar efekti şirketi, Rachael’in (Sean Young) 35 yıl önceki Bıçak Sırtı’ndaki halinin birebir aynısını dijital olarak canlandırabilmek adına tam bir yıl uğraştı. Sahnede Rachael’i Loren Peta oynadıktan sonra efekt şirketi oyuncuyu Young’a benzetmek için çalıştı. Rachael’in sesi de ses dublörü tarafından seslendirildi. Yönetmen Denis Villeneuve, dijital olarak Carrie Fisher ve Peter Cushing’in yeniden yaratıldığı Rogue One’a (Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi) gelen eleştirilerden nasibini almamak için efekt şirketine istediği kadar zaman verdi ve sonucu, “büyüleyici” olarak tanımladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.