Westworld (Batı Dünyası) – 1. Sezon

Yapay zeka ve etik değerler üzerine kurgulanmış nefis bir hikayeye ve sunuma sahip olan Westworld, anlatımı, oyunculukları ve koreografisiyle oldukça başarılı bir bilim kurgu, western, gerilim dizisi.

Dizinin Ramin Djawadi imzası taşıyan tema müziği ve açılış görüntüleri de tek kelimeyle harika!

Konu

Gelecekte, Westworld tema parkı, ziyaretçilerine, Sweetwater kasabasının da içinde yer aldığı oldukça büyük bir alanda Vahşi Batı deneyimi sunmaktadır. Ayırt edilemeyecek kadar insana benzeyen “ev sahibi” androidler, bir yandan programcılar tarafından programlanmış hikayeleri her yeni gün yeniden oynarken, bir yandan da hikaye dışına çıkmak isteyen ziyaretçilerle hareket edecek esnek bir zekaya sahiptirler.

Hakkında

Westworld, Michael Crichton’un 1973’de yazıp yönettiği aynı adlı filmden Jonathan Nolan ve eşi Lisa Joy tarafından uyarlandı.

Yapım bu yazı hazırlanırken imdb’nin en iyi televizyon yapımları listesinde 36. sırada yer alıyor.

Ivır Zıvır

Dizi, “yapay zekanın doğuşu ve günahın geleceği hakkında karanlık bir macera” diye tanımlandı.

Ben Barnes, film çekimlerinin ilk gününe gitmeden önce bacağını kırdı. İşini kaybedeceğinden korktuğu için kimseye bu olaydan bahsetmedi. Çekimlerde de karakterin özelliğiymiş gibi sekerek yürümeye başladı ve zamanla sekerek yürümek karakterin özelliği haline geldi.

Yazar, yapımcı ve yönetmen Jonathan Nolan diziyi, “başkahraman olmayı noktalandıktan sonraki insanlığın hikayesi” diye tanımladı.

Dizide bolca kullanılan “şiddetle başlayan hazlar şiddetle son bulurlar” sözü, Shakespears’ın Romeo ve Juliet’inden alıntı.

İlk 6 bölümün çekimleri tamamlandıktan sonra çekimlere 2 ay gibi uzun bir ara verildi. HBO bunun sebebi olarak, ilk sezonun finali için yaratıcı ekibe daha fazla zaman vermek olduğunu açıkladı.

Modern şarkıların piyano versiyonlarının çalınması fikri Jonathan a ait. Nolan ve besteci Ramin Djawadi, bu sayede insanlara burasının tema park olduğunu anımsatacaklarını düşündüler. Şarkıları Nolan seçti.

Jonathan Nolan ve Lisa Joy dizinin Bıçak Sırtı (Blade Runner) hissini vermesini ve uyarlandığı aynı adlı 1973 yapımı filmden çok daha karanlık bir atmosferi olmasını istediler.

Westworld’e doğru yol alan trenin yolcuları camdan Utah’ın manzarasına bakıyorlar. Bu sahnelerde görünen manzara yeşil perde değil gerçek Utah manzarası.

Nolan, kasabanın adı olan Sweetwater’ı, en sevdiği western filmi olan Batıda Kan Var’daki (C’era Una Volta il West / Once Upon A Time In The West) çiftliğin adından aldı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Günümüzde geçen sahnelerde görüntülenen Westworld’un logosu olan “W”nin düz çizgileri olsa da, geçmişte yaşanan William ve Logan sahnelerindeki şirket logosu olan “W” daha eğri çizgilere sahip. Bu da yapımcıların izleyicilere, zamanla ilgili olarak sunduğu üstü kapalı bir ipucu.

Jimmi Simpson (William) makyaj ekibinin kendisini başka birine benzetmeye çalışmasından ötürü, çekimlerin ilk günlerinde karakterinin gerçek kimliğini fark etti. Ed Harris’in sahnelerini izledi ve onun mimik ve detay hareketlerini gözlemledi.

Ramin Djawadi – Main Title Theme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.