TÜR: Biyografi, Suç, Dram. SÜRE: 98 Dk. ÜLKE: İran. YAPIM YILI: 1990. imdb: 8,3. Tomatometer: %88.
Sinemanın büyülü dünyasına ilgi duyan, işsiz, fakir bir adamın kendisini, ünlü İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf diye tanıtmasını konu alan Yakın Plan, gerçek hayat ile “rol kesmek” arasındaki ince çizgiyi çok güzel bir şekilde beyaz perdeye aktarıyor.
Konu
İşsiz ve fakir bir adam olan Hossain Sabzian otobüste, Ahankhah ailesinin bir ferdiyle tanışır. Konu konuyu açar ve Sabzian kadının ilgisi üzerine kendisini ünlü İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf diye tanıtır ve “rol kesmeye” başlar.
Hakkında
Yakın Plan’ı, Abbas Kiarostami (Abbas Kiyarüstemi) yazıp yönetti.
Yapım, İstanbul Film Festivalinde FIPRESCI ödülünün sahibi oldu.
Ivır Zıvır
Yakın Plan, 1980’lerin sonlarına doğru kuzey İran’da yaşanan gerçek bir olayı temel alıyor. Yönetmen Kiarostami, 1989’da İran dergisi Sorush’da yer alan bir makaleyi okuduktan sonra hızlı bir şekilde Sabzian hakkında bir belgesel çekmeye karar verdi ve olayın peşine düştü. Sabzian ve olayın diğer şahitleriyle görüşüp, yaşananları yeniden oynamaları için onları ikna etmeyi başardı.
Yönetmen Kiarostami, Sabizan ile Mohsen Makhmalbaf’ı tanıştırarak, Ahankhahs ailesinin Sabizan’ı affetmesinde önemli bir rol oynadı.
Yapım, İran’daki gösterimlerinin ardından genelde negatif eleştiriler aldı. Fakat yurtdışındaki gösterimlerinden sonra değer görmeye ve taktir edilmeye başlandı.
1995’te Moslem Mansouri ve Mahmoud Chokrollahi, Sabizan’ın sinema tutkusu, yönetmen Makhmalbaf’ı canlandırma isteğini ve yönetmen Kiarostami ile tanıştıktan sonra hayatının nasıl değiştiğini konu alan, Yakın Plan Uzun Çekim adlı bir belgesel çektiler.
Yapım, İngiliz Film Enstitüsü tarafından 2012 yılında yayınlanan, “Gelmiş geçmiş en iyi 50 film” listesinde 43. sırada yer aldı.
***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***
Filmin final sahnesinde Sabizan hapishaneden çıktıktan sonra yönetmen Mohsen Makhmalbaf ile tanışıyor. Ahankhahs’ların evlerine doğru motosikletle yol alırlarken ses ara ara kesiliyor. Bunu filmde “teknik yetersizlikler” diyerek açıklasalar da, aslında yönetmen Kiarostami, Sabizan’ın idolüyle tanışma heyecanı ve yürekten muhabbetine rağmen Makhmalbaf’ın sadece senaryoda yazanları oynamasının uyuşmadığını düşünerek kurgu aşamasında diyalogların sadece kısa bir bölümünü beyaz perdeye aktarmaya karar verdi.
Filmin Tema Müziği