Tokyo Godfathers (Tokyo Tanrıları)

TÜR: Animasyon, Macera, Komedi. SÜRE: 92 Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2003. imdb: 7,9. Tomatometer: %89.

Tokyo’da yaşayan 3 evsizin, buldukları terk edilmiş bir bebek üzerinden, hayal ya, kadın, erkek ve çocuk rollerine bürünmelerini konu alan Tokyo Tanrıları, nefis göndermelerle dolu, oldukça başarılı bir macera, komedi, dram animasyonu.

Konu

Geçmişinden utanan bir adam, eve gitmekten korkan bir genç kız ve önemli bir sırrı olan bir kadın… Sokaklarda yaşayan 3 evsiz, çöpleri karıştırdıkları sıradan bir günde terk edilmiş bir bebek bulurlar. Kadın, onunla yaşamak ister, adam, “evsiz, ona nasıl bakabiliriz saçmalama, polise gidelim” der, kız ise elinden geldiğince bebeğe bakmak için yardım etmeye başlamıştır bile.

Hakkında

Esnek bir şekilde Peter B. Kyne’in Üç Tanrı (Three Godfathers) romanından esinlenerek Satoshi Kon ve Keiko Nobumoto’nun senaryosunu yazdığı Tokyo Tanrıları’nın yönetmen koltuğunda Satoshi Kon oturuyor.

Yapım, Tokyo Anime Ödüllerinde En İyi Yönetmen ve En İyi Sanat Yönetmeni dahil 3 ödülün sahibi oldu.

2,4 milyon dolar bütçesi olan animasyon 610 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Ana tema olarak tesadüflere vurgu yapan animasyonu film eleştirmeni George Peluranee, “Tokyo Tanrıları yabancı olarak gördüğümüz insanlara aslında görünmez iplerle bağlı olduğumuzu gösteriyor ve güzel bir şekilde mucizeler, aile, aşk ve affetmeyi anlatıyor” dedi.

Animasyonun birçok bölümünde 12-25 olan (25 Aralık) Noel Gecesinin rakamlarına gönderme yapılıyor. Anahtarlık üstündeki numara, taksi ücreti, taksi plakası ya da gazetedeki adres, Sachiko’nun yıkılmış evindeki durmuş saatin üstünde vs.

Animasyonun başında üçlünün geçtiği sokağın arka planında 3 tane film afişi görünüyor. Kusursuz Mavi (Perfect Blue), Milenyum Aktristi (Millenium Actress) ve Tokya Tanrıları (Tokyo Godfathers). Üç film de animasyonun yönetmeni Satoshi Kon’un yapımları.

Filmin başkarakterleri olan evsizler hakkında 2009’da Japonya’da ilginç bir olay yaşandı. Japonya’da en fazla evsizin yaşadığı Osaka şehrinde bulunan hayvanat bahçesi Avustralya’dan, yıllık besleme ücreti 120 milyon yen olan 6 tane koala aldı ve bu maliyeti karşılamak için vergilerden kullanmaya karar verdi. Evsizler yerine koalalar için vergilerin harcanması evsizleri ve onlara destek verenler tarafından kızgınlıkla karşılandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.